IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ: Засега България не се отказва от „Бургас-Александруполис“, чакаме ОВОС

Окончателното решение от наша страна за строителството на петролопровода се очаква да бъде взето до средата на годината, но според неофициална информация Русия е готова да се откаже

12:17 | 16.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
МФ: Засега България не се отказва от „Бургас-Александруполис“, чакаме ОВОС

Българската позиция по отношение на проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис“ остава непроменена, решението за продължаване на процедурата за реализирането му (или не) ще бъде взето след поставяне на оценка от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на докладите за Оценка на въздействието на околната среда (ОВОС).

Това казаха за Investor.bg представители на Министерството на финансите (МФ), помолени за коментар във връзка с публикации в руската преса, според които по неофициална информация руската страна е готова да се откаже от проекта. Като основна причина за това се посочва бавенето на реализацията на проекта от българска страна.

Руската позиция ще бъде обявена (според публикациите) по време на провеждащото се утре в Рим заседание на Надзорния съвет на акционерите на компанията оператор за петролопровода - Trans Balkan Pipeline. От руска страна (която има дял от 51% в проекта) участници са петролните компании „Транснефт“, „Роснефт“ и „Газпром нефт“, а от българска (с 24,5% акционерно участие, колкото и Гърция) – съответните представители на министерството на финансите, тъй като проектът е под прякото ръководство на финансовия министър.

От българското Министерство на финансите отбелязаха още, че до момента няма никакви официални индикации от руските фирми участници в проекта „Бургас-Александруполис“, че възнамеряват да се откажат от реализацията му.

Срокът за представяне от страна на компанията оператор на двата преработени доклада по ОВОС за „Бургас-Александруполис“ е до края на февруари, казаха за Investor.bg от МОСВ. Той беше удължен, за да може компанията да направи съответните допълнения и корекции по докладите вследствие на забележките на МОСВ от ноември миналата година.

По закон един месец след представяне на окончателните доклади по ОВОС, т.е. до края на март, МОСВ трябва да даде оценка по тях. Само в случай че тя е положителна, процедурата продължава с обществено обсъждане, което се организира от инвеститора Trans Balkan Pipeline и би трябвало да продължи поне един месец. След приключването му в следващите до 45 дни ще бъдат отразени в докладите по ОВОС дадените препоръки и мнения и министърът на околната среда и водите ще се произнесе окончателно за реализирането на проекта.

Това означава, че в случай че оценката по ОВОС е положителна, окончателното решение за строителството на петролопровода „Бургас-Александруполис“ ще се вземе към средата на годината. Тъй като проектът е трансграничен, за да може той да бъде изграден, процедурата по ОВОС трябва да премине успешно и в Гърция, уточниха от МОСВ.

Акционерите в „Бургас-Александруполис“ не възнамеряват да се отказват от проекта, се казва в публикувано днес по обяд от Прайм-Тасс становище на представителя на ръководството на „Транснефт“ Игор Демин относно публикация в руската преса от тази сутрин, че Русия е готова да се оттегли от проекта. 

По неговите думи, утре в Рим по време на заседанието на Надзорния съвет на Trans Balkan Pipelin е планирано да се обсъжда ситуацията със задлъжнялостта по проекта на България - със 7,3 млн. евро и на Гърция – със 1,3 млн. евро, както и за възможностите за по-нататъшното финансиране на реализирането на „Бургас-Александруполис“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Danten
преди 13 години
Най-вероятно ще има продукто-провод, а не нефтопровод. Кайто знае разликата, ще схване причината. Мисля че след около 2 години без да се говори въобще, ще се започне да се действува в тази посока. И ако гърците не искат да правят терминал до Александрополис, терминалът ще е някъде на егейският бряг на Турция. Русия не е в състояние да гарантира доставките на нефт и използува всички средства да внуши, че Б-я е виновна за неосъществяване на проекта. Петролопроводът на 'ВР' през Джейхан е на абсолютна загуба също. Всъщност от закриването на проекта най-голям интерес има Русия. Въпросът е кой "да го отнесе". А после Лук-ойл ще задействува новия вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Kliment Bachev
преди 13 години
Този проект ще е пагубен за туризма и природата ни. Ползите са нищожни на фона на вредите, които може да нанесе една евентуална авария. стане ли гаф- странджа и Южното черноморие отиват на кино. Твърдо съм против.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още