IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението в Либия вдигна цената на петрола с 13% за седмица

Поскъпването на енергийната суровина от началото на тази седмица е най-бързото за последните две години

08:54 | 25.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Напрежението в Либия вдигна цената на петрола с 13% за седмица

Цената на петрола продължава да се повишава в днешната електронна търговия на стоковите борси в Ню Йорк и Лондон под влияние на очаквания, че насилието в Либия може да спре или наруши доставките на петрол от третия по големина производител в Африка.

В рамките на изминалата седмица цената на петрола се е вдигнала с рекордни за последните две темпове, като отбеляза и най-високите си нива за последните две години и половина.

По-късно днес се очаква и втората статистическа оценка за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през четвъртото тримесечие на миналата година. Прогнозите на анализатори сочат, че американската икономика е нараснала с 3,3% на тримесечна база при първоначално обявения ръст от 3,2 на сто. Позитивните очаквания за данните от САЩ също подкрепиха поскъпването на петрола.

От началото на тази седмица цената на американския лек суров петрол се е вдигнала силно с 13%, предава Bloomberg. Според анализатори сегашните високи цени на петрола и храните са заплаха за възстановяването на световната икономика.

Американският лек суров петрол с доставка през април се повишава с 0,5% до 97,72 долара в днешната предварителна търговия на Нюйоркската петролна борса. Цената му вчера скочи за кратко над 103 долара за барел на фона на публикации, че до две трети от производството на суров петрол в Либия е спряно заради политическата криза в страната.

Заради бързото поскъпване на петрола страни и организации с големи петролни резерви, като САЩ, Саудитска Арабия и Международната енергийна агенция (МАЕ), побързаха да успокоят пазарите, че са в състояние да компенсират всяко смущение в износа на петрол от Либия.

Петролът сорт брент, добиван в Северно море, поскъпва с 1% до 112,49 долара по време на електронната търговия в Лондон днес. Цената му вчера стигна за малко до 119,79 долара за барел, преди да се върне до 111,36 долара за барел. Брентът е поскъпнал с 9,8% от началото на тази седмица.

Либия добива 1,6 млн. барела петрол на ден и е деветият по големина производител сред 12-те членки в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Страната разполага с най-големите петролни резерви в Африка, въпреки че Нигерия е най-големият производител. Голяма част от петролния износ на Либия отива към страните от Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още