IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Целогодишно може да се кандидатства за европари за сдружаване на агробизнеса

Интересът към мярката от Програмата за развитие на селските райони е слаб, твърдят експерти от земеделското министерство

17:16 | 02.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Целогодишно може да се кандидатства за европари за сдружаване на агробизнеса

Интересът на земеделските производители към създаването на сдружения е слаб, въпреки че за създаването на организации те могат да кандидатстват целогодишно за финансиране по мярка 142 към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Към момента няма достатъчен интерес към тази мярка, е станало ясно на дискусия с фермери от Смолянския регион, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Това се дължи на недостатъчното доверие между земеделските производители, твърдят експерти. Мярката има за цел да даде на малките и средните стопанства достъп до пазара като насърчи създаването на организации на производителите в агросектора.

През януари на селскостопанското изложение „Зелена седмица” в Берлин вицепрезидентът на германския концерн „Метро” Михаел Видман заяви, че иска България да доставя земеделски продукти за продажба във веригата в чужбина. Компанията обаче среща проблем със закупуването на продукцията в България, защото трябва да преговаря с много на брой производители, които не са обединени в сдружения.

Експертите припомнят, че на 14 март 2011 г. започва приемът на проекти по мярката за „Модернизиране на земеделските стопанства”. Собствениците на ферми за производство на краве мляко, които не отговарят на евроизискванията, могат да кандидатстват по мярката, ако искат да достигнат евростандартите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още