IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски компании се интересуват от български земеделски продукти

Големите търговски вериги искат да преговарят с аграрни сдружения, а не с много и дребни производители

15:44 | 21.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Германски компании се интересуват от български земеделски продукти

Германски компании се интересуват от закупуването на български земеделски продукти. Това заяви изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) Светослав Симеонов, който участва в българо-германска бизнес среща по време на селскостопанското изложение „Зелена седмица” в Берлин. Вицепрезидентът на германския концерн „Метро” Михаел Видман е заявил, че иска България да доставя земеделски продукти за продажба във веригата в чужбина, съобщиха от земеделското министерство.

„Метро” иска гарантирани и редовни количества и то най-вече зеленчуци и плодове. Компанията обаче среща проблем със закупуването на продукцията в България, защото трябва да преговаря с много на брой производители, обясни Симеонов. Според „Метро” стопаните трябва да се обединяват в сдружения и по този начин по-лесно да се договарят директно големи количества продукция.

Вицепрезидентът на концерна е попитал и за възможностите на промоционалните програми на българските стоки. Веригата магазини е готова да се включи в популяризирането на наши продукти на трети пазари, особено в Русия, като Видман е дал за пример кампанията „Европейско сирене, моля”.

Германският бизнес е готов да започне да произвежда в България храни по техни рецепти и марки за трети пазари. Фирмите са готови да произвеждат и биопродукти в големи количества. Според германския бизнес в страната има много подходящи условия - почвите са с високо качество, защото не са обработвани с химикали през последните 20 г. Докато в Испания например земите били изтощени. Проблемът, с който се сблъскват обаче инвеститорите, са разпокъсаните земеделски земи.

Освен това германските компании се интересуват от производството на биогаз от отпадъци в земеделието. Те проучват дали за целта държавата предоставя преференции. Германски банки пък са готови да финансират проекти в България, които са одобрени по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), каза шефът на ДФЗ.

Светослав Симеонов припомни, че предстои България да поиска от Европейската комисия разрешение да бъдат прехвърлени средства от мерките в ПРСР с по-слаб интерес към мерките с изчерпани бюджети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още