IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преразпределят около 300 млн. евро в рамките на Програмата за селските райони

Най-много средства ще се пренасочат към младите фермери и за модернизация на земеделските стопанства

16:30 | 17.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преразпределят около 300 млн. евро в рамките на Програмата за селските райони

Между различните мерки на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъдат преразпределени около 300 млн. евро. Средствата ще бъдат прехвърлени от мерките, към които има слаб интерес, към тези, при които подадените заявления надхвърлят значително предвидения финансов ресурс. Това съобщиха представители на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), които отчетоха направеното досега по програмата.

Най-много средства ще отидат към младите фермери и за модернизация на земеделските стопанства. Допълнителни средства ще бъдат пренасочени и за консултантски услуги. Мерките, от които се очаква да бъдат отнети средства, са: „Подпомагане на полупазарни стопанства“, „Доплащания към директните плащания", „Разнообразяване на неземеделските дейности“, „Първоначално залесяване на неземеделски земи“, "Подобряване икономическата стойност на горите" и „Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания”.

В края на февруари обосновано предложение за прехвърлянето на средствата ще бъде изпратено в Брюксел. Преразпределението може да се случи само с разрешението на Еврокомисията и това ще стане вероятно в средата на следващата година.

Изпълнителният директор на ДФЗ Светослав Симеонов заяви, че от започването на ПРСР през 2008 г. досега са подадени над 12 000 заявления. От тях близо 2000 са подадени тази година. Над 9000 са одобрените заявления. Заявките за плащания са 7 141, на обща стойност 1,2 млрд. лв. Общо за земеделския сектор досега са разплатени над 1 млрд. лв. по ПРСР, отчете Симеонов.

Той посочи, че въпреки увеличаването на броя на експертите, които обработват проекти в ДФЗ, ще има забавяне на проектите, получени във фонда тази година. Доскоро 60 служители обработваха заявленията, те вече са 200, каза Симеонов.

Преструктурирането и прехвърлянето на средства в рамките на ПРСР, която е с бюджет 3,2 млрд. евро до 2013 г., се препоръчва и в междинната оценка, изготвена от консултантска компания Agrotec SpA. В доклада на консултанта се препоръчва изпълнението на програмата да се ускори и да се наблегне на подкрепата за младите фермери. В доклада се посочва, че до момента програмата е създала или запазила около 7000 работни места.

Според проучването почти 2000 предприемачи в земеделието са инвестирали в нови продукти и технологии. От тях над 1000 са младите фермери.

Най-много средства от програмата са усвоени в областите Добрич, Плевен, Пловдив, Стара Загора и Русе. Най-малко активни са били областите Кърджали и Смолян. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още