IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът на промишления износ отчете 66% ръст на годишна база през януари

Най-голямо е увеличението при износа на хартия, метални руди и енергийни продукти

08:21 | 08.03.11 г. 2
Индексът на промишления износ отчете 66% ръст на годишна база през януари

Промишленият износ* през януари 2011 г. отчита ръст с 65,5% на годишна база, показват изчисления на Investor.bg на база данни на Националния статистически институт (НСИ) за индекса на оборота на международния пазар в промишлеността (по цени от 2005 г.) За последните 6 години промишленият износ се увеличава със 79,6%.

На годишна база най-бързо се увеличава износът на хартия, картон и изделия от тях - със 142%. За последните 6 години ръстът е 107,4%.

На второ място по ръст със 138% е износът на рудни и нерудни изкопаеми. За последните 6 години увеличението е с 89%.

Износът на енергийни продукти се увеличава със 123% на годишна база, а на електроенергия - с 93%.

Спрямо януари 2005 г. най-голям ръст се отчита в производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - със 169,8%, следвано от износа на тютюневи изделия със 164,3% и износа на хранителни продукти със 147,7%.

През декември 2010 г. износът в промишлеността по цени от 2005 г. се увеличи с 60% на годишна база, докато общият износ (включително аграрният) се увеличи с 45% на годишна база по текущи цени.

*На 14 март 2011 г. НСИ ще обяви ръста на износа (включително аграрният) по текущи цени, като част от платежния баланс на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
bbzz24
преди 13 години
т.е. миналата година износа е бил на почти същото ниво като 5 години по-рано въпреки 2-3 пъти по-скъпите цени на всички суровини???и да не се балалайкаме: Сърбия + Македония представляват 14% от външния ни пазар (изкл. ЕС), по-голям дял имат от САЩ, Русия, Украйна, Швейцария, Канада и Китай взети заедно!!! т.е. за 9 милиона души изнасяме повече стока отколкото за 2 милиарда, сред които са 2-та най-платежоспособни пазара. :D да се обзаложим, че износа ни е предмно акцизни стоки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Боян
преди 13 години
Браво, най-накрая в България да заработи някакъв реален сектор, а не само разни търговци и строители да са единствените които правеха печалби, това е единствения начин реално да си вдигнем стандарта, след като заработи реалния сектор вече може да печелят и другите, а не като при управлението на *** да позволят повечето население да стане зависимо от банките, без да има каквато и да е работеща икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още