IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богаташите в света са увеличили състоянието си с близо 1 трлн. долара

Броят на милиардерите в класацията на Forbes се е увеличил до 1210 души, Карлос Слим е отново на върха със 74 млрд. долара

10:18 | 10.03.11 г.
<p>Карлос Слим отново е начело на класацията на най-богатите хора в света. <i>Снимка: Ag&ecirc;ncia Brasil Лиценз: </i><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"><i>Creative Commons </i></a></p>

Карлос Слим отново е начело на класацията на най-богатите хора в света. Снимка: Agência Brasil Лиценз: Creative Commons

Световната класация на милиардерите се е увеличила със 199 души през последната година, но нито един от тях дори не се е доближил до състоянието на Карлос Слим – човекът, който отново отнася златния медал в надпреварата. Той е увеличил богатството си с 20,3 млрд. долара според списание Forbes, което съставя годишната класация.

Броят на хората в списъка е скочил до 1210 души, а общото им състояние се оценява на 4,5 трлн. долара – с близо 1 трлн. долара повече от миналата година, когато общото им богатство е било 3,6 трлн. долара.

Докато най-голям дял от тези пари - близо 1,5 трлн. долара, се контролира от американци, данните сочат, че повече от половината новобогаташи идват от Бразилия, Русия, Индия и Китай. В Китай днес има 115 милиардери, най-богатият сред които е Робин Ли, който разполага с 9 млрд. долара.

На челно място в класацията за втора поредна година е мексиканският магнат Карлос Слим, сред бизнеса на когото е и доскорошният монополист в областта на телекомуникациите в Мексико – Telemex. Състоянието на мексиканеца е нараснало до 74 млрд. долара благодарение на силните позиции на местната валута на световните пазари - песото, успешните бизнес стратегии за развитие и благоприятното развитие на борсата в Мексико, пише списанието. Най-голяма част от нетните му доходи обаче се дължат на холдинга му America Movil, най-големият доставчик на телефония в Латинска Америка.

Под номер две в списъка е Бил Гейтс, съоснователят на Microsoft Corp. и известен филантроп, който притежава състояние в размер на 56 млрд. долара. От Forbes отбелязват, че бившият номер едно сред най-богатите хора на Земята досега е дарил 30 млрд. долара на фондацията, която е основал заедно със съпругата си Мелинда Гейтс.

Ръстът на борсата се отрази и на инвеститора Уорън Бъфет, който увеличи богатството си до 50 млрд. долара и заема третото място. Завръщането на интереса на хората към лукса помогна на главния изпълнителен директор на конгломерата за луксозни стоки LVMH Бернар Арно да се изкачи до номер 4 в класацията от седмото място, което заемаше миналата година, с нетно състояние в размер на 41 млрд. долара.

В класацията се отличава и едно име, което може да се похвали с най-бързо нарастващо богатство. Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг е утроил богатството си спрямо миналата година до близо 13,5 млрд. долара. Въпреки добрия резултат обаче той заема едва 52-ро място в престижната класация.

Друг служител на компанията, която разработва социалната мрежа - Дъстин Московиц, прави своя дебют в списъка с милиардери като най-младия богаташ в света. Той е само на 26 години, а вече има 2,7 млрд. долара. Това го поставя на 420-то място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още