IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът ще гласува доклад за злоупотреби по САПАРД в България

Документът е на тема борба с измамите със средства на Eвропейския съюз

17:59 | 05.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европарламентът ще гласува доклад за злоупотреби по САПАРД в България

Загриженост заради съмненията за злоупотреби по програма САПАРД в България през 2009 г. изразява проектодоклад на Европарламента, който се очаква да бъде гласуван утре на редовно пленарно заседание в Страсбург. Анализът е на тема борба с измамите със средства на Eвропейския съюз, съобщиха от групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент.

В документа се подчертава, че през 2008 г. ЕК правилно ни е спряла плащанията, които са възстановени едва през септември 2009 г. след щателни проверки. Подобни текстове в доклада има и за Австрия, Испания, Италия, Румъния и Словакия, като според депутатите ЕК трябва да продължи да упражнява надзор над българските власти.

По време на дискусията в пленарна зала евродепутатът Илиана Иванова ще постави въпроса за високия процент неправомерно изразходвани средства и недостатъчно бързото им възстановяване. "Според Европейската сметна палата поне 30% от грешките са можели да бъдат открити и отстранени от националните органи", коментира тя. Наложително е всички държави членки да положат повече усилия, за да подобрят своите механизми за откриване и отстраняване на грешките, се посочва в съобщението.

По информация на БТА от Брюксел в доклада се отчита, че за целия програмен период измамите в България са били 20 на сто, което е определено като "най-високият процент, отчитан за всички анализирани фондове" в областта на сближаването и земеделието. В текста се отбелязва също, че повечето случаи на съмнения за измама са били открити по-скоро чрез външен контрол или намеса, отколкото чрез упражняване на вътрешен контрол на национално равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още