IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие новите правила за надомния труд на второ четене

Служителите, които извършват надомна работа, сами определят началото, края и разпределението на работното време

10:56 | 13.04.11 г.
Парламентът прие новите правила за надомния труд на второ четене

Парламентът гласува на второ четене промени в Кодекса на труда, които регламентират новите правила за работа от дома. Въвежда се нов раздел, който указва допълнителните условия за извършване на надомна работа.

Предвидено е в трудов договор да може да се договори изпълнение на трудовите задължения за изработка на продукция или предоставяне на услуга в дома на работника или в други помещения по негов избор извън работното място на работодателя.

Служителите, които извършват надомна работа, сами определят началото, края и разпределението на работното време в рамките на законоустановената му продължителност, както и периодите на почивка в работния ден, междудневната и седмичната почивка, за което уведомяват работодателя, според приетите промени в закона. Забранява се установяване на ненормиран работен ден и полагане на извънреден труд от изпълняващите надомна работа.

Работникът е длъжен да спазва правилата за здравословни и безопасни условия на труд, както и да осигурява достъп на работодателя и контролните органи до помещението, където е работното място, за проверка. Той е длъжен да не извършва дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици и обитатели, по-голямо от обичайното, съгласно Закона за управление на етажната собственост, когато работното място е в жилищна сграда или е в близост до такава.

Работодателят е длъжен да осигури на работника заплащане и равно третиране, каквито е осигурил на служителите, които работят в предприятието, социално и здравно осигуряване при условия и по ред, определени в закон.

За неуредените в предложения нов раздел въпроси се прилагат общите разпоредби на Кодекса на труда.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още