IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш кандидат-купувач на „Кремиковци“ купил най-скъпия апартамент в Англия

Ринат Ахметов платил 136,6 млн. паунда за апартамента, сочат нови данни на FT

17:19 | 19.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Ринат Ахметов.<i> Снимка: feg.org.ua</i></p>

Ринат Ахметов. Снимка: feg.org.ua

Украинският олигарх Ринат Ахметов, който преди бе спряган и като един от потенциалните купувачи на „Кремиковци“, е новият собственик на най-скъпия апартамент във Великобритания, съобщи FT.

Наскоро изданието писа, че неназован украинец е купил апартамента в луксозния комплекс One Hyde Park за 136,6 млн. паунда.

В първото съобщение обаче цената бе 135,4 млн. паунда.

Елена Довженко, говорител на Ахметов, потвърди, че холдинговата компания на олигарха, System Capital Management (SCM), е инвестирала в One Hyde Park, пише изданието.

SCM е водеща финансова и индустриална група в Украйна с активи от 18,5 млрд. долара към 2009 г. От компанията описват покупката на апартамента като „портфейлна инвестиция за SCM“

Лондон се превърна в арена за международни бизнесмени и инвеститори, търсещи безопасна дестинация за своите инвестиции, което доведе до бум в цените на луксозните жилища. Техните цени се повишиха с 30% в периода след кризата, сочи информация на Knight Frank.

Първокласните имоти в Лондон бяха облагодетелствани и от високите цени на суровините, които доведоха до ръст в богатството на инвеститори от Русия и бившите съветски републики.

„One Hyde Park бе символът на бума на имотите и имаше и някои, които се съмняваха“, коментира Найджъл Люис, анализатор в PrimeLocation.com.

„Реалността е, че най-горният сегмент на пазара се движи с пълна пара“, добавя той.

Преди няколко години компанията на Ахметов бе сред инвеститорите, които проявяваха потенциален интерес да оперират и евентуално да придобият контрол над комбината "Кремиковци".

Ахметов, който е собственик и на украинският клуб Шахтьор Донецк, бе спряган и като възможен купувач на футболния клуб ЦСКА.

В своя класация за 2011 г. Forbes определя украинския бизнесмен като най-богатия олигарх в света на футбола с 16 млрд. долара, следван от собственика на Челси Роман Абрамович с 13,4 млрд. долара.

През 2010 г. Ахметов бе класиран на 148-мо място по богатство в света с нетно богатство от 5,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още