IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крупна оферта за продажба на слънчоглед на борсата у нас

Инвестициите в суровинни стоки – захар, олио, зърно, нефт, метали - стават рискови, коментират анализатори

16:27 | 21.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Крупна оферта за продажба на слънчоглед на борсата у нас

През седмицата преди Великден на Софийска стокова борса (ССБ) беше предложена оферта за продажба на голямо количество маслодаен слънчоглед – 2000 т, при цена от 860 лв./т. Според търговци на едро в страната посочената цена е над пазарната в момента у нас, която, както и миналата седмица, е в рамките на 800-850 лв./т.

Тази седмица обаче няма оферта за покупка на слънчоглед на борсата, за разлика от миналата. Тогава ситуацията беше обратната - нямаше оферта за продажба, но имаше за покупка.

През седмицата на ССБ бяха сключени сделки на едро за продажба на дизелово гориво, чийто обем надхвърля обичайния за периода, при цена от 2016 лв./1000 л*.

Преди Великден цените на хлебната пшеница на борсата в Чикаго скочиха с близо 6% за седмица, а цените на царевицата (миналата седмица те изпревариха тези на пшеницата, което в САЩ рядко се случва) за периода се понижиха с 3%. Така че цените на двете основни зърнени култури към днешна дата са изравнени и са 288 долара/т.

За последната седмица цените на маслодайния слънчоглед и на суровото олио на международните борси съвсем леко се покачиха и актуалните котировки (преизчислени в лева) на слънчогледа на борсата в Будапеща са 889 лв./т, а на суровото олио в Ротердам – 1415 долара/т.

Цената на захарта в Лондон обаче през последната седмица отбеляза спад от 8% до 639 долара за тон.

Анализатори на международните пазари обясняват вдигането на цените на пшеницата през последните дни основно с излязлата преди седмица последна прогноза на Световния съвет по зърното, според която добивът от пшеница в световен мащаб ще е малко по-нисък от данните в предишната прогноза на организацията.

В същото време прогнозата за добива на хлебно зърно в Европа, Русия, Украйна и Казахстан остава непроменена.

Според финансови анализатори друга причина за вдигане цените на пшеницата в световен мащаб и за колебанията като цяло на цените на основни суровинни стоки – зърно, олио, захар, нефт, метали – е фактът, че инвестициите в посочените видове стоки напоследък стават в една или друга степен рискови.

Това се дължи основно на по-бавните от предвижданите темпове на излизане на световната икономика от кризата.
 

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още