IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция подкрепи Марио Драги за президент на ЕЦБ

Франция ще е много щастлива да подкрепи един италианец за президент на ЕЦБ, заяви Никола Саркози

21:31 | 26.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Франция подкрепи Марио Драги за президент на ЕЦБ

Марио Драги, губернатор на италианската централна банка получи силна подкрепа за поста президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), след като кандидатурата му беше подкрепена от френския президент Никола Саркози, с негласната благословия на Германия, пише Financial Times.

„Франция ще е много щастлива да подкрепи един италианец за президент на ЕЦБ“, заяви френският президент в Рим, на съвместна пресконференция с италианския премиер Силвио Берлускони. „Познавам Драги добре. Подкрепяме го не защото е италианец, а защото е изключителен човек“.

Германският канцлер Ангела Меркел също вероятно ще одобри кандидатурата на Драги, съобщават високопоставени представители на федералното правителство.

Кандидатурата на Драги представлява едно забележително завръщане за бившия банкер на Goldman Sachs. Въпреки репутацията си като директор на Борда за финансова стабилност и несъмнения си опит, до скоро Драги беше смятан за аутсайдер, главно поради факта, че като италианец не беше особено популярен в Берлин.

През февруари, бившият президент на германската централна банка неочаквано оттегли кандидатурата си.

Саркози подкрепи Драги, след като получи негласното одобрение на Германия, коментират анализатори.

Миналата седмица, германският финансов министър Волфганг Шаубле определи Драги като „най-реалистичният кандидат“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още