IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клуб Investor.bg: Инвестициите във ВЕИ у нас - какви и на каква цена

Поредната среща на инвестиционната общност ще обърне вниманието към промените на закона за ВЕИ и инвестициите в сектора

09:20 | 25.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Клуб Investor.bg: Инвестициите във ВЕИ у нас - какви и на каква цена

Начините за изпълнението на изискването за дял на електроенергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) попаднат в центъра на дискусиите по време на поредната среща на Клуб Investor.bg, която е насрочена за 2 юни 2011 г.

В срещата ще вземат участие представители на асоциациите за ВЕИ от слънце и вятър, както и представители на бизнеса и средите на анализаторите.

Позицията за увеличаване на дела на електроенергията от ВЕИ ще бъде представена от председателите на асоциациите за ток от слънце и вятър, съответно Никола Газдов и Велизар Киряков. Въпросите относно цената, при която това трябва да стане, ще бъдат повдигнати от макроикономистa Георги Ангелов и зам.-председателя на БСК, Камен Колев.

С напредването на технологиите за производство на електроенергия от вятър и слънце в световен мащаб и с приемането у нас на новия Закон за енергията от ВЕИ, условията за инвестиции в съоръжения за енергия от ВЕИ в България се промениха.

Според някои представители на бизнеса и икономисти промяната е към по-добро, според други – не. Има и мнения, че новият закон облагодетелства само някои групи инвеститори във ВЕИ.

От съществено значение е и мнението на представителите на бизнеса извън ВЕИ, защото те, както и гражданите, ще плащаме чистия, но доста скъп ток от вятър и слънце.

Да не забравяме същевременно, че изискването за 16% енергия от ВЕИ в общото брутно потребление до 2020 г. означава, че енергията може да е не само ток, но и топлоенергия, и че получаването й от биомаса и вода, освен че е (почти) непрекъсваемо, е по-евтино от източниците вятър и слънце.

По време на дискусионната част ще можете да изкажете и своето мнение и да зададете въпроси към лекторите.

Събитието ще се състои на 2 юни 2011 г. от 18:30 ч. в столичния хотел Хилтън. Повече за участниците може да прочетете и да се регистрирате тук.

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на Дженеръс Ауто и Енемона

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още