IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens ще композира 240 влака по руските гари

Стойността на голямата поръчка надминава 2 млрд. евро

17:15 | 01.06.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	&quot;Лястовичките&quot; ще могат да летят по руските релси с до 160 км/ч. <em>Илюстрация: Siemens&nbsp;</em></p>

"Лястовичките" ще могат да летят по руските релси с до 160 км/ч. Илюстрация: Siemens 

След няколко месеца на преговори германският високотехнологичен концерн Siemens си осигури голяма поръчка от Русия. Базираната в Мюнхен компания ще трябва да построи 240 регионални влака за руските железници RZD, съобщи самият концерн в прессъобщение, цитирано от Handelsblatt.

За сделката на стойност около 2 млрд. евро се говори отдавна, но досега липсваха подписите. Днес обаче е сключен предварителен договор в курортното черноморско градче Сочи. Детайлите за окончателния договор ще се договорят допълнително.

Листнатият на борсата във Франкфурт концерн ще построи влаковете чрез джойнт венчър с руския си партньор Sinara. Сделката е за общо 240 дизелови влака от фамилията Desiro с общо 1200 вагона. Влаковете са предвидени за регионален транспорт и ще могат да развиват максимална скорост до 160 км/ч. Строителството им ще трябва да започне във фабрика на територията на Русия (до Екатеринбург) през 2013 г. Модерните превозни средства ще носят името "ласточка" (лястовичка).

Още през 2009 г. RZB поръча на германския концерн да построи в немска фабрика в Крефелд 54 влака за 580 млн. евро. От тази поръчка първоначално бяха доставени 38 влака, а останалите 16 ще се строят във въпросната фабрика на смесеното дружество в Екатеринбург.

Мюнхенците са оптимисти и за следващи сделки. Защото по данни на Siemens в следващите 30 години Москва ще вложи около 300 млрд. евро в нови влакове и развитието на железопътната си инфраструктура. 

През 2005 г. Siemens и Българските държавни железници (БДЖ) подписаха договор за доставка и ремонт на 25 дизелови мотриси Desiro. Приблизителната цена на сделката с немския гигант за дизеловите мотриси е 67 млн. евро. По-голямата част от сумата е осигурена чрез кредити от европейски банки, а 15% бяха платени от БДЖ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Lazy
преди 12 години
Siemens знаят как да печелят поръчки в държави като Русия. :D Умеят да правят сговорчивите хора по-сговорчиви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
deBill
преди 12 години
и после тоз правен в петък оня в понеделник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Internet
преди 12 години
Важното е, че производството ще е в Русия, а не в чужбина - знаят хора как да трупат БВП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още