IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Christie's излага шедьоври на Микеланджело, Пикасо и Моне

В изложбата е представен и Гейнсбъро, а целият лот е оценен на 17 млн. лири

19:08 | 14.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тази творба на Пикасо също ще бъде подложена на търг. <em>Снимка: Christie&#39;s</em></p>

Тази творба на Пикасо също ще бъде подложена на търг. Снимка: Christie's

Повече от сто творби от прочути художници, сред които Микеланджело, Пикасо и Моне, са изложени в централата на Christie's в Лондон, преди да бъдат предложени за продажба на търг, съобщават световните агенции.

„Това е изложба, която цели да запознае посетителите с произведения на изкуството, които рядко са били излагани публично и са част от частни колекции“, твърди Юси Пюлканен, президент на Christie's за Европа, Близкия изток, Русия и Индия.

Според Андреас Рамблер, директор на австрийския Музей за експресионизъм и модернизъм, на търга ще се явят повече частни колекционери, отколкото музеи.

Сред шедьоврите в изложбата е "Гол мъж, погледнат в гръб", един от 24-те етюда на Микеланджело за "Битката при Кашина". 

Етюдът е от 1504 г., когато Микеланджело и Леонардо да Винчи получават поръчка от управата на Флоренция да изрисуват стените на Камерата на Съвета в Палацо Векио - седалище на флорентинското правителство - с фрески, изобразяващи военни действия.

По-късно обаче се оказва, че нито Микеланджело завършва "Битката при Кашина", нито Леонардо - своята поръчкова творба "Битката при Ангиари". Етюдът само веднъж е бил излаган публично и е оценен между 3 и 5 млн. британски лири.

Изложбата включва също "Водни лилии" от Моне - една от поредицата картини на тази тема от художника импресионист. 

Изложени са също две картини от Пикасо - "Заспало младо момиче" и "Портрет на Дора Маар".

В изложбата е представен и Гейнсбъро с "Портрет на госпожица Рийд, станала по-късно госпожа Вилбоа". Картината не е показвана от 1936 г. Освен това са представени редки мебели, средновековни ръкописи и голяма хиперреалистична скулптура от австралиеца Рон Мюк от 1996 г.

Търгът ще се състои на 5 юли, а целият лот е оценен на 17 млн. лири.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още