IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага общ европейски ДДС след 2014 г.

Tака ще отпадне практиката за удържане на част от събирания ДДС от националните власти

23:15 | 29.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Барозу очаква горещи дискусии през следващите месеци. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Барозу очаква горещи дискусии през следващите месеци. Снимка: Ройтерс

Въпреки вероятните протести на страните-членки на ЕС Европейската комисия (ЕК) предлага нови източници за финансиране на европейския бюджет за следващите години. 

В представените тази вечер предложения за бюджета на ЕС за 2014-2020 г. се предвижда и въвеждането на европейски данък добавена стойност. В предложенията, разпространени от комисията, се отбелязва, че така ще отпадне практиката за удържане на част от събирания ДДС от националните власти.

Общият бюджет на ЕС няма да бъде увеличаван. Германия и други големи държави обаче са против въвеждането на специални данъци за финансиране на общността. „Очаквам тежки дискусии през следващите месеци“, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, цитиран от Financial Times. "Предлагаме амбициозен и същевременно отговорен бюджет", заяви още Барозу. 

При общ бюджет от над 972 млрд. евро за шест години, за насърчаване на образованието ЕК предвижда 15,2 млрд. евро, както и 70,2 млн.  евро за утвърждаване на международния образ на ЕС.

По стратегията "Хоризонт 2020" за проучвания са предвидени 80 млрд. евро, които да помогнат за постигането на
водеща позиция в областта на конкурентоспособността и за разкриването на нови работни места.

По новата програма "Да свържем Европа" (Connecting Europe) се предвиждат общо 50 млрд. евро, които ще бъдат насочени за трансгранични проекти в областта на инфраструктурата, енергийните връзки, технологиите. За регионална политика, осигуряваща растеж, са предвидени 376 млрд. евро. За продължаването на общата селскостопанска политика се предлага бюджет от 371,72 млрд. евро.

Според разпространените данни най-ограничени са бюджетите за борба с престъпленията и тероризма (4,1 млрд. евро) и по политиките за предоставянето на убежище и миграцията - 3,4 млрд. евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още