IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма грешка при изчисляването на SOFIX

Изчисленията на Investor.bg показаха, че данните, които БФБ предоставя за борсовите индекси, са коректни

15:46 | 30.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Няма грешка при изчисляването на SOFIX

В изчисленията на борсовият индекс SOFIX не е била допусната грешка след сплита при Каолин АД. Това показва повторна проверка на Investor.bg след сигнал за неточност от страна на Българска фондова борса АД.

По този начин се опровергават съмненията, че БФБ е сгрешила при пресмятането на стойността на индекса SOFIX  тази сутрин.

Повторните изчисления показват, че в действителност спадът на SOFIX е бил 0,68% към 10:33 ч. и в 10:38 ч. след сделка с акции на Каолин АД, спадът му е намален до 0,16%.

Първоначално публикуваната информация гласи следното:

"SOFIX се понижава с 0,68% до 413,03 пункта след първия час търговия на БФБ-София. BGTR30 се понижава с 1,85% до 335,41 пункта, но и двете понижения са плод на грешка при изчисляването им.

От днес акциите на Каолин АД са двойно повече, след като вчера бе последният ден за покупка с право на дивидент от 1 акция, за всяка вече притежавана. БФБ-София обаче изчислява индексите все едно акциите на Каолин АД са поевтинели с 50,5%, а дружеството е разпределило и 0,15 лв. на акция паричен дивидент".

Екипът на Investor.bg поднася извиненията си на Българска фондова борса АД, както и на своите читатели.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още