IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Холдинг БДЖ" ЕАД и "Летище София" ЕАД с ново ръководство

Смяната на изпълнителния директор на БДЖ Пенчо Попов е с цел подобряване на качеството на обслужване на пътниците е официалната позиция на транспортното министрество

20:25 | 01.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
"Холдинг БДЖ" ЕАД и "Летище София" ЕАД с ново ръководство

Министърът на транспорта Ивайло Московски освободи шефовете на БДЖ Пенчо Попов и на Летище София Асен Танчев, съобщиха от ведомството, пише Dnes.bg.

Смяната на изпълнителния директор на БДЖ Пенчо Попов е с цел подобряване на качеството на обслужване на пътниците, постигане на по-високи икономически резултати и ускоряване на реформите в областта на железопътния транспорт, е официалната позиция на транспортното министерство.

Пенчо Попов беше назначен за директор на БДЖ през 2009 от предишния министър Александър Цветков.

В момента компанията е в лошо финансово състояние и е изправена пред опасността от спиране на влаковете, тъй като има стари задължения за доставка на гориво към "Лукойл".

С днешна дата за шеф на БДЖ е назначен Йордан Недев. Той е завършил икономика в СУ „Св. Климент Охридски” и магистратура по финанси в London Business School. От 2005 г. до сега е работил като управляващ партньор по корпоративни финанси в Партньори ММД.

От 2004 г. до 2005 г. е бил изпълнителен директор на СИИ Секюритиз АД, а година преди това е бил изпълнителен директор на Инвестор.БГ. През 2003 г. е бил финансов директор на СЕП – България. Владее английски, испански и руски езици.

Досегашният изпълнителен директор на Летище София Асен Танчев пък заемаше този пост по-малко и от година. Той ще бъде сменен с Веселин Пейков.

Веселин Пейков е магистър по гражданско инженерство от института за инженери в гражданската авиация в Киев, Украйна.

Веднага след завършването си през 1994 г. започва работа на летище София, като до момента е заемал различни позиции на аерогарата. До декември 2010 г. е бил директор „Информационни технологии и поддръжка”. Владее английски и руски езици.

Основният приоритет на новия изпълнителен директор ще бъде прилагането на нови механизми в управлението на летище София, което да доведе до оптимизиране на работата и по-високи финансови резултати, съобщават от транспортното министрество. 

Мотиви за отстраняването и на двамата директори не се посочват. "Министър Московски благодари на Пенчо Попов и Асен Танчев за всеотдайната им работа като изпълнителни директори и проведените реформи в поверените им дружества", завършва съобщението на транспортното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още