IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сайт отчита силен ръст на интереса към имоти у нас от чуждестранни клиенти

България е 11-та по запитвания за покупка на ваканционен имот през юни, сочат данни на британски сайт за имоти

20:40 | 20.07.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изглед от ваканционен комплекс в Слънчев бряг.<em> Изображение: TheMoveChannel</em></p>

Изглед от ваканционен комплекс в Слънчев бряг. Изображение: TheMoveChannel

Запитванията за покупка на ваканционни имоти в България, направени от потребителите на британския сайт TheMoveChannel, са се увеличили значително през юни, с което страната ни се е изкачила със седем позиции в класацията.

България е достигнала 11-то място в подреждането на сайта за миналия месец с дял от 2,61% от общия брой на запитванията.

Въпреки че България прекара по-голямата част от бума на пазара на имоти в топ 5-те международни локации, вследствие на кризата страната изгуби позициите си. Напоследък обаче интересът към пазара, започва да се завръща, коментира директорът на сайта Дан Джонсън.

Голяма част от това се дължи на добрата стойност, която предлагат българските ски курорти, придружени от добри снеговалежи през последните няколко години, обяснява той.

Класацията включва 40 международни пазара на имоти, като „старите фаворити“ като Испания, Франция и САЩ, са все още най-популярни.

„Испанският пазар е наводнен от страхотни сделки в момента, тъй като испанските банки продължават да се опитват да продават имоти евтино“, казва Джонсън.

„Този феномен е малко вероятно да се промени скоро, тъй като има голямо предлагане, като неуспешните стрес тестове за някои банки наскоро означава, че те ще искат повече от всякога да разтоварят отнетите имоти от своите баланси.“

Франция е сравнително по-различен пазар с голяма концентрация на купувачи, които купуват ваканционни имоти, защото харесват страната и искат да прекарват времето си там. Френският пазар не е толкова чувствителен към цените, въпреки че купувачите все още търсят изгодни сделки.

Друг пазар, който се повишава по отношение на популярност, е Португалия, който за пръв път, откакто се изготвя класацията, се изкачва над Италия. Интересен е случаят също на Тайланд, който е сред пазарите с най-голямо повишение, изкачвайки се с 12 позиции до 9-то място. Тайланд влиза за първи път в топ 10 на най-популярните дестинации, сочи класацията.

10 най-популярни пазара на ваканционни имоти, юни 2011

 

Позиция Страна Дял,%
1 Испания 11,4
2 Франция 8,03
3 САЩ 8,00
4 Португалия 7,69
5 Италия 5,91
6 Бразилия 5,67
7 Турция 5,4
8 Кипър 3,87
9 Тайланд 3,52
10 Гърция 3,04
11 България 2,61

Източник: TheMoveChannel

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
OPASEN
преди 12 години
Определено англичаните сега се чудят как да си продадат инвестициите и според мен сами себе си се питат :-D хахахаОт друга страна, дори запитването да е истинско, то не означава, че някой ще купи нещо на всяка цена ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
edge404
преди 12 години
Обективно погледнато, по-скоро това са англичани които се интересуват как се движи пазара, за да се отърват от придобитото вече в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
vsh123
преди 12 години
Глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още