IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев иска точни данни за туристите заради пречиствателните станции по морето

Финансирането ще бъде осигурено, когато общините подадат коректни данни за жителите, каза регионалният министър Росен Плевнелиев

17:35 | 24.08.11 г. 1
Плевнелиев иска точни данни за туристите заради пречиствателните станции по морето

От Кремена Стайкова

Липсата на пречиствателни станции е „ахилесовата пета“ на родното Черноморие и дълго ще тежи на туристите, стана ясно след заседанието на Министерския съвет днес. Най-тежка е ситуацията в Златни пясъци, Слънчев бряг, Свети Влас, Равда, Несебър и Созопол.

„Жестоки разминавания“ има между данните, получени в Министерството на регионалното развитие и благоустройство и тези, записани в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, за броя на жителите и туристите през лятото и зимата в курортите, за да се изгради адекватна по обем пречиствателна станция в населеното място.

Регионалният министър Росен Плевнелиев се закани, че държавата няма да отпусне средства за такива проекти, докато кметовете не дадат коректни данни за броя на жителите по места. Това е решението, което са взели ресорните министри след заседанието на кабинета.

Оказва се, че най-големи са разминаванията в Созопол, където общината е подала информация за 80 хил. легла, а по документи в министерството се водят едва 2 хиляди.

"Когато трябва да плаща таксите на легло, числото е 2 хил., а когато трябва да се изгради скъпа пречиствателна станция, цифрата е 80 хил.“, възмути се Плевнелиев. 

Другият проблем е разрастването на курортите. В данните, подадени от община Несебър, е посочено, че градът може да достигне капацитет между 350 и 650 хил. легла след построяване на всички планувани хотели и жилищни сгради.

„Още колко ще го разрастваме Несебър? А защо не съответства на общия градоустройствен план на града? Всъщност такъв още няма, което е много удобно на кметовете, защото тогава се действа на парче“, коментира регионалният министър.

Предстои кабинетът да задейства предварителни проекти по места за поставяне на тръби за дълбоководно заустване, за да не се изливат отпадъчните води по плажовете, обясни Плевнелиев и допълни, че изграждането им ще трябва да приключи до края на май следващата година. Това ще струва на държавата между 15 и 20 млн. лв.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Намери се министър който да назове тарикатлъците на кметовете. Който се нагушил нагушил крайно време е някой да ги озапти!:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още