IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България запазва второто място по спад на жилищните цени в глобална класация

Цените у нас са паднали с 10,65% на годишна пазара през второто тримесечие, според данни, коригирани спрямо инфлацията, сочи класация

17:33 | 26.08.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Цените на жилищните имоти в България са се понижили с 10,65% през 12-те месеца до края на второто тримесечие на 2011 г., което нарежда страната на втора позиция по спад в глобално проучване за цените на Global Property Guide (GPG).

Според специализирания портал за имоти Ирландия си запазва първото място в класацията с годишно понижение от близо 15%.

Ирландия и България оглавяваха класацията по спад и през първото тримесечие на годината.

Данните сочат, че макар и на двуцифрена територия спадът у нас се забавя, след като миналата година страната ни е завършила второто тримесечие с понижение от 11,16%.

Подреждането се базира на данни, коригирани спрямо инфлацията, което дава по-реалистична картина от традиционно по-оптимистичните номинални стойности, които обикновено брокерите на имоти предпочитат да използват, уточняват от компанията.

Спадът на тримесечна база у нас през второто тримесечие е 2,27%, сочат данни на портала.

Ескалиращ спад

България е следвана от Гърция, САЩ и Испания, които отбелязаха понижения съответно от 9,88%, 9,05 и 8,43% за периода.

На върха на класацията с растящите пазари е Хонконг с годишен ръст от 19,76% в цените на жилищата през второто тримесечие на годината. Той е следван от Бразилия с 19,5%. На трета позиция е Тайланд с повишение от 7,75%, следван от Тайван и Норвегия – съответно с 6,43% и 5,93%.

Жилищният пазар на света като цяло остава под напрежение, се казва в проучването. Цените на повечето региони бяха по-слаби в сравнение с нивата, отчетени година по-рано.

Според компанията жилищните пазари в Европа и САЩ са били изключително слаби.

Едва 13 от 39-те страни, включени в проучването, отчетоха ръстове. От 26-те падащи пазари 18 отбелязаха по-големи спадове в сравнение с година по-рано.

Европа

Малък е броят на европейските пазари, които отчетоха повишени цени. По-голямата част от тях се понижиха, като много от най-засегнатите страни като Ирландия, Гърция и Испания завършиха тримесечието дори с още по-големи спадове от миналата година. Сред тях са и Холандия (-4,07%), Словакия (-6,49%), Хърватска (-6,55%), Испания и Гърция.

Някои страни, които миналата година отчетоха възстановяване, тази се потопиха обратно на отрицателна територия. Такива бяха Латвия (Рига 5.40%), Великобритания (-5,33%), Швеция (-1,35%), Португалия (-5,67%), Германия (-0,65%) и др.

Единици бяха тези, които отчетоха ръст, като Норвегия, Естония, Франция, Исландия и Швейцария.

САЩ

Цените на американския пазар се понижиха с 9,05% на годишна база през второто тримесечие, което бе най-големият спад от 2009 г., сочат данни на федералната агенция за жилищно финансиране FHFA. Тримесечното понижение бе 2,33%, според данните, коригирани спрямо инфлацията.

Понижението в САЩ се дължи на големия брой на принудителни отнемания, въпреки рекордно ниските ипотечни нива за последните 50 години. Наличността от жилища за продан бе около 3,7 млн. през тримесечието, което е най-високото ниво от третото тримесечие на 2010 г.

Азиатските пазари на жилищни имоти остават силни въпреки правителствените усилия да охладят ръста.

Цените в Израел се повишиха с 5,4%, макар че повишението бе по-слабо в сравнение с преди година поради мерките на централната банка в страната за охлаждане на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
creepazoid
преди 12 години
Българският балон не можа да се пукне, затова ще издишва още дълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
dosadnik
преди 12 години
Aми не може, при реална себе стойност на квадрат от 150-200 Е, да му искаш 800 !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още