IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос призна, че е сгрешил със залога си за спад при американските ДЦК

Мениджърът на най-големия облигационен фонд в света е ревизирал вижданията си на фона на ниския растеж в САЩ и замразяването на лихвите от Федералния резерв

13:30 | 30.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Бил Грос призна, че е сгрешил със залога си за спад при американските ДЦК

Бил Грос, мениджърът на най-големия облигационен фонд в света – Pimco, призна, че е било грешка да заложи толкова силно срещу американските ДЦК, пише Financial Times.

По-рано през годината той привлече вниманието, след като освободи от щатски ДЦК портфейла на своя Total Return фонд, възлизащ на 244 млрд. долара, но впоследствие облигационният пазар се оживи.

През последните месеци Грос започна отново да купува държавни облигации, както и свързани с тях ценни книжа и деривати, но ще му е трудно да настигне доходността на базовия за фонда индекс, който е донесъл 4,55% от началото на годината спрямо 3,29% за фонда Total Return. Към понеделник водещият фонд на Pimco се нарежда на 501 място от 589 фонда в неговата категория.

„Дали ми се ще да имах повече държавни облигации? О, да, това е очевидно“, споделя Грос. „Сгреших като мислех, че американската икономика ще расте с 2%. Изглежда, че не е в състояние.“

Когато през януари доходността на 10-годишните американски ДЦК бе 3,5% фонд мениджърът предупреди, че инфлационният риск прави щатските облигации лоша инвестиция.

Грос, едно от най-влиятелните имена на облигационния пазар, повтори предупреждението си за избягване на облигациите през юли.

През настоящия месец обаче 10-годишните американски ДЦК поскъпнаха, като доходността им падна под 2% (61-годишно дъно), след като сътресенията на фондовите пазари принудиха инвеститорите да потърсят убежище в държавните облигации.

Това накара Грос през последните седмици да преосмисли вижданията си за поевтиняването на американския дълг.

„Ние смекчихме позициите си на фона на перспективите пред американската икономика и замразяването на основната лихва на Федералния резерв за две години, което председателят на Фед Бен Бернанке обяви“, посочва той.

Грос все още настоява, че в дългосрочен план правителствата могат да прибягнат до обезценяване на своите дългове чрез инфлация, превишаваща доходността по техните облигации.

Той посочва също, че виждането на компанията му за по-нисък растеж на развитите икономики, отколкото в миналото, може да бъде допълнително снижено.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още