IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов закон трябва да реформира щатското патентно право

Патентите вече се дават на онзи, който първи ги заяви, а не на откривателя, както досега

15:02 | 20.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	В сферата на високите технологии патентите играят все по-голяма роля. <em>Снимка: Nokia</em></p>

В сферата на високите технологии патентите играят все по-голяма роля. Снимка: Nokia

Американският президент Барак Обама подписа приетия от Конгреса нов патентен закон, предаде AP. Нареченият America Invents Act се смята за най-голямата реформа в щатското патентно право от 60 години насам, но отново оставя спорни моменти.

Поправката на закона се състои в напасване на американското право към световно признания принцип, че патент се дава на онзи, който първи го заяви ("first to file"). Досега обаче в САЩ патентите се признаваха на този, който първи направи откритието и може да докаже това. Това несъответствие с правилата в останалата част на света доведе до множество сложни съдебни спорове за патентите. От години технологичните компании пък ползват исковете за нарушаване на патенти като свое средство за борба с конкуренцията, а това явление е особено интензивно напоследък на пазара на смартфони. 

Патентната реформа се нуждаеше от около шест години, за да преодолее парламентарните бариери. Дори компании като IBM, Intel, Apple и Microsoft пледираха за бързото й приемане. Но в процеса на гласуване проектът се промени съществено. В гласуваната версия вече няма ограничение на сумите за обезщетение, каквото искаха някои компании.

Правителството на Обама се опитва да представи America Invents Act преди всичко като насърчаващ икономиката закон: „Той ще помогне на компаниите и откривателите да избегнат скъпи забавяния и ненужни съдебни искове и вместо това да се концентрират върху иновациите и създаването на работни места. Много ключови браншове, в които САЩ са лидер, като биотехнологиите, медицинските устройства, телекомуникациите, интернет и др., са предпоставка за силна и функционираща защита на интелектуалната собственост.

Новият закон би трябвало да направи по-лесно атакуването на вече заявени пред американската патентна агенция (US Patent and Trademark Office) патенти. В бъдеще службата ще може сама да определя таксите си, което ще позволи по-бързо назначаване на служители в нея (към момента броят им се счита за недостатъчен), а оттам – по-бързо разглеждане на постъпилите молби. Според критиците новият закон облагодетелства големите компании за сметка на по-малките и финансово по-слаби конкуренти. Затова се предвижда и въвеждането на т. нар. "Patent Ombudsman Program", която трябва да подпомага по-малките фирми и самостоятелните откриватели при патентни спорове.

Анализаторите обаче не очакват, че реформираното патентно законодателство ще намали потока от патентни искове. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още