IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки продават дългове, свързани с имоти в Европа, за 15 млрд. евро

Британски, германски, ирландски и испански банки вероятно ще са най-активните продавачи на гарантирани с имоти заеми

15:39 | 29.09.11 г.
Банки продават дългове, свързани с имоти в Европа, за 15 млрд. евро

До края на 2012 г. различни банки ще продадат заеми, обезпечени с бизнес имоти в Европа, за около 15 млрд. евро в очакване на по-затегнати капиталови регулации, съобщи консултантската компания Situs Cos., цитирана от Bloomberg.

Британски, германски, ирландски и испански банки вероятно ще са най-активните продавачи на гарантирани с имоти заеми, особено такива, обвързани с периферни пазари или в чужбина, обяви американската компания.

Европейските кредитори започват да търсят купувачи за заеми, обезпечени с бизнес имоти.

Германската централна банка (Bundesbank) е наела AgFe, за да й помогне да продаде заеми за над 4 млрд. евро, използвани като обезпечение от Lehman Brothers Holdings Inc. Lloyds Banking Group Plc пък търси купувач за заеми, свързани с британски бизнес имоти за 1 млрд. паунда.

Испанската Santander също обяви продажба на лоши кредити към пазара на имоти на обща стойност от 5 млрд. евро, както и отнети имоти за 3 млрд. евро.

"Ограниченото време и натискът за компенсиране на задлъжнялостта ще са основните двигатели за продажбите на заеми", твърди Юго Рауърт, директор за Европа в Situs.

Някои кредити, обезпечени с бизнес имоти, са продадени за по-малко от 20% от номиналната им стойност, допълва той. Повечето купувачи са хедж фондове, фирми за изкупуване и други специализирани инвеститори.

Според Situs до края на 2012 г. ще изтече падежът на заеми, обезпечени с бизнес имоти, за около 170 млрд. долара.

През 2015 г. се очаква да стартира ревизия на правилата за банковия капитал от страна на Базелската комисия за банков надзор, известна като Базел III. Това би могло да предизвика още загуби, отписвания, възбрани или продажби на заеми, обвързани с имоти, за над 200 млрд. евро в Европа през настоящото десетилетие, прогнозира CB Richard Ellis Group Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още