IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи рейтинга на Италия с три степени

Агенцията бе поставила под наблюдение рейтинга на страната още в средата на юни

09:59 | 05.10.11 г. 3
Moody's понижи рейтинга на Италия с три степени

Moody's Investors Service понижи рейтинга по дългосрочния дълг на Италия с цели три степени - от Aa2 до А2 с негативна перспектива и потвърди рейтинга по краткосрочния дълг на страната на Prime-1, съобщиха от рейтинговата агенция.

Moody's постави под наблюдение рейтинга на Италия на 17 юни.

В мотивите за решението си агенцията посочва дългосрочните рискове пред страната заради нарастващия й публичен дълг, опасността от забавяне на икономическия растеж, както и политическите несигурности и необходимостта от време за постигането на поставените фискални цели.

От Moody's поясняват, че негативната перспектива отразява продължаващите икономически и фискални рискове, пред които се изправят и Италия, и други държави-членки от еврозоната.

Сред основните проблеми на италианската икономика агенцията посочва ниската производителност на труда и липсата на гъвкавост на трудовия пазар. Реформите на правителството само маркират някои от структурните проблеми, което е заплаха за икономическия растеж на страната.

Moody's отбелязва още, че расте недоверието към правителството и способността му да постигне поставените фискални и икономически цели. Повече от половината от предприетите икономически мерки са базирани на очакван ръст на приходите, който може и да не се състои заради икономическата слабост на еврозоната.

Миналия месец Standard&Poor's понижи кредитния рейтинг на Италия с мотивите, че икономическият ръст на страната е твърде нисък и властите няма да успеят да намалят публичните разходи и да въведат ред във финансите на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 49 rate down comment 59
Патилан
преди 12 години
В момента става най-големият грабеж на чуждо богатство в историята на човечеството. банките срещу нациите. Не само Гърция губи своя национален суверенитет. На дневен ред е Италия. След това - Испания и Франция. Да не забравяме и Англия, която прави всичко възможно да не се "забелязва", но е по-зле от Италия и Испания. От европейските държави най-задлъжняла е Гърция с около 144% от БВП, САЩ са около 98% от БВП. Но общата задлъжнялост на страните от ЕС, като процент от БВП на ЕС е около 80%. Междувременно банките превърнаха и САЩ в бананова република. Гръцката дългова криза започнала преди повече от една година не научи на нищо европейците. Трябваше да дойдат ирландската и португалската криза, за да започнат малко по-бързо и адекватно да реагират. Но започна нов драматичен акт - очакваната още от миналата година криза на държавния дълг на Италия, който възлиза на около 120 процента от брутния национален продукт. Размерите на този дълг са такива, че и Италия, като Гърция е заплашена от пълномащабен банкрут, който ще струва на ЕС не няколко десетки милиарда евро като гръцкия, а няколко трилиона евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
dean.jordanov
преди 12 години
честити нови по-високи лихви на Италианците. Сега ще се печата още италианско евро, все пак и тази дупка трябва да се запълни. Нищо де Баба Мери и нейните германчета нали затова работят, "еврозоната" да си живурка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 53 rate down comment 57
Патилан
преди 12 години
Това което може да се каже към момента е, че за Италия е вероятен "гръцки сценарий", а за Франция - "ирландски". Главните виновници, които са наливали най-безотговорно пари на Гърция, Ирландия, Португалия и други закъсали длъжници, са големите френски и германски банки, плюс подгласнички от Холандия, Великобритания и още няколко богати държави. Щом изпищяха, че имат несъбираеми кредити за стотици милиарди, техният проблем се превърна в проблем на собствените им правителства, които усетиха риск от дестабилизация на националните си икономики, както и на еврозоната в цялост.Е то анализът е повече от ясен. Този финансов и икономически модел, по който се случват нещата в момента няма бъдеще - това е класическа финансова пирамида, която е стигнала предела си на разширение. Предстои разпадане, писъци на излъганите, а тези с печалбите ще се снишават и ще гледат да изкупят на безценица каквото могат. Освен, ако не им бъде потърсена сметка за стореното. Факт е, че цялата система е като един балон който се надува и скоро ще се спука. Обаче сервитьора сега ще идва със сметката. С бияча зад него !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още