IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доскоро неатрактивните квартали в София вече привличат интереса на купувачите

Пускането на втория лъч на метрото ще стопи разликите между "елитните" и "неелитните" квартали на столицата, смятат експерти по недвижими имоти

12:33 | 31.10.11 г. 2
Доскоро неатрактивните квартали в София вече привличат интереса на купувачите

Купувачите на жилища в София все по-често се насочват към квартали, доскоро подценявани заради своята отдалеченост от централната част на града, или към неатрактивни по една или друга причина градски райони, сочи анализ на консултантската компания "Адрес Недвижими имоти".

Резултатите показват, че през третото тримесечие на годината около 48% от купувачите са избрали да се сдобият с жилище в квартали като "Надежда", "Толстой", "Свобода", "Обеля", "Дружба", "Банишора", както и стария еврейски квартал, заключен в карето между бул. "Дондуков" и бул. "Сливница".

Специалистите по недвижими имоти дори предвиждат, че тези квартали скоро ще се превърнат в атрактивни места за живеене заради очакваното пускане на новия лъч на метрото. Освен добрата комуникативност, която ще имат, повечето от тези райони са по-тихи, по-устроени, което ги прави изключително атрактивни за млади семейства с малки деца. В районите се предлагат и добри възможности за паркиране, в тях активно се появяват хипер- и супермаркети, които се конкурират и предлагат атрактивни цени и обслужване.

Напоследък се очертава и още едно предимство, свързано с факта, че общината приоритетно инвестира в поддръжка на улиците и осветлението по трасето на метрото.

„Независимо какво ще се случи с пазара на имоти като цяло, жилищата, разположени в близост до метростанции, ще бъдат ликвидни, защото наличието на добра транспортна връзка улеснява значително бита на семействата, особено на тези с малки деца“, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър в компанията.

Подценените и непопулярни райони на София привличат купувачи и с все още достъпните цени на жилищата. „Ценовите нива, които купувачите в София определят при първа среща с имотен консултант, са най-често в графата между 25 хил. и 40 хил. евро. Тези хора знаят, че трябва да направят някакъв компромис, защото жилището на мечтите им се намира в затворен квартал до хубав парк, до детска градина и с безброй места за безплатно паркиране. Когато осъзнаят, че такъв имот няма, а дори да се намери, не е по възможностите им, те трябва да решат в какво да отстъпят“, допълва Богданов.

По думите му тези клиенти отбягват кварталите в северната част на София - "Надежда", "Толстой", "Свобода", "Обеля". „Там обаче има добри възможности в нови кооперации, има сериозна конкуренция на веригите магазини, повече детски градини и училища, отколкото в центъра, градинки между блоковете. С наближаващия пусков срок на втория метродиаметър в София през август 2012 г ще се превърнат не само в близки до центъра, но и с директна връзка до жп гарата, автогарата, топ центъра, НДК, както и цяла Източна София“, заключава Богданов.

Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
evalata Бате Пешо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 12 години
Бе тия от Адрес нямат умора.И постоянно се потят.А зимата *** на вратата ще вземат да се разболеят.За толкова години никой не можа да обясни какво е това елитен квартал в София и да ги изброи.Всичките жилища са все топ локации и все в тихи и спокойни квартали.За толкова години не немерих шумен и мръсен квартал.Инвестор вземете ги помолете да изброят елитните квартали щото искам да си купя 4-5 апартамента.Да ойдем и яз у елито.Щото вече ми писна от крави овце и земя.Че инвестирам в луксозни имоти в престижни и елитни квартали на тихо и спокойно място.*** и тъпанарите как за толкова години не можаха да измислят нещо различно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още