IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Добрев: Кризата не е тежка, но няма и светла перспектива за икономиката

Липсата на търсене на промишлени стоки не предвещава добри икономически резултати, смята изпълнителният директор на КЦМ

10:36 | 11.11.11 г. 4
<p>
	Д-р Никола Добрев, Снимка: Investor.bg</p>

Д-р Никола Добрев, Снимка: Investor.bg

Д-р Никола Добрев е главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 АД, Пловдив.

Притежава дългогодишен опит в научно-изследователската област на цветните метали, административното управление, управлението на производството и търговията с цветни метали. Има над 60 публикации по металургия на цветните метали, както и по управление на производството и фирмите.Член е на Международната академия по екология в Санкт Петербург, Русия, на Комисията по информация, образование и имидж към Международната цинкова асоциация, както и на Световния консултативен съвет по оловото и цинка.

Светът продължава да изнемогва и да се бори с последиците от най-тежката финансова и икономическа криза за последните десетилетия. Как КЦМ преминава през тази ситуация?

- В криза никой не преживява лесно. В една фирма кризата съществува тогава, когато нейната продукция не е конкурентна и тя не може да се продава на пазара. Така че светът може да е цветущ, но ако твоята продукция не е конкурентна, ти си в криза. В случая ние постоянно се стремим нашата продукция да е конкурентноспособна при условията на международния пазар. Това е едно постоянно действие, защото условията се променят непрестанно и ти трябва да отговаряш на тези условия.

Що се отнася до външните фактори, обуславящи една финансово-икономическа криза в света и в икономиката като цяло, това са последици, които ние трябва да ги отчитаме и да правим съответните стъпки и мерки, за да неутрализираме негативното  влияние. А когато е положително – максимално да го използваме.

Днес състоянието е много трудно, защото финансовите пазари са изключително динамични. Дълговата криза в Европа основно засяга бюджетните средства, държавните средства, но те неминуемо се отразяват и върху общото икономическо състояние и живота на държавите. Това от своя страна води до едни много непредсказуеми промени на валутните курсове. Ние сме вързани твърдо към еврото, но в края на краищата, когато се разчитаме всичко е в доларова позиция и може да получим негативен резултат. Както и обратното: дори и да не работиш хубаво, да получиш „кух” положителен резултат.

Виждате колко е сложно всичко. И затова ежедневно трябва да се натиска пулсът, да го усещаш и да вземаш съответните мерки. Не бих казал, че кризата е тежка, но не бих казал, че има една светла перспектива за развитие на икономиката като цяло. Общо взето имаме стагниране.

Вашата продукция е предназначена за промишлено потребление и индиректно търсенето подсказва дали живее и промишлеността от други отрасли. Какво подсказва търсенето към момента на вашата продукция?

-За България резултатът е негативен – нямаме сериозен ръст на консумация на нашата продукция, която е инвестиционна, тя е база за развитие на другите отрасли. Няма положителна промяна, бих казал даже, че има и негативна промяна.

Но благодарение на това, че компанията Viohalco премести цялата си активност от Гърция в България, това което предвиждахме да изнесем за Гърция, то сега просто остана в България.

Общо взето инвестиционният климат в България не подсказва, че има ръст. Що се отнася до това, че ние си продаваме продукцията и нямаме проблеми с нейната реализация, други райони в света консумират изключително много тези инвестиционни метали, което означава, че там има голям ръст.

За нас югоизточната ни съседка е най-добрият пример и ние сме изключително доволни от това, че Турция консумира изключително добре инвестиционните ни продукти, както и някои други държави.

Тях защо не ги лови кризата?

- Аз не смятам, че при тях няма криза. И те си имат проблеми, но заложените там програми за инвестиционно развитие се реализират.

Последна актуализация: 09:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Честно казано, струва ми се че, пожарникаря "вижда" някакви прозрения и чат-пат "изтървава" едни инфантилно-хумористични идеи. Но ако се замисли човек, и ги подреди/пренареди/ смислово, може да се получи едно приканване към протекционизъм..... В края на краищата има точно определени отрасли от икономиката които могат да се развиват в БГ и точно определени стоки, които да се "бойкотират" като потребление.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Да, да и масово отравяне. Далновидно управление на икономиката - това е. Само помисли какво ще стане ако, Маришкия басейн го няма, а земята там се използва, като селскостопанска/отбелязвам-бол вода и подходящ климат/, ха сега си го представи засят с ...царевица примерно, и готовата продукция изнесена в Африка срещу внос на атрацитни въглища/много по-калорични/, кое е по-добро за България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
mvanchev
преди 12 години
Много се надявам КЦМ да успее да съживи рудодобива в Родопите. Оставям настрана въпроса защо държавата не успя държавнически да реши този въпрос. Но ако компанията успее наистина да постигне 30% дял на националните суровини и отделно все повече рециклиране на цинк и олово, това вероятно ще означава още десетилетия стабилно развитие на цветната металургия в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Браво.Само да не беше замърсяването иначе индустрията е истината. Реални продукти не като финансовите въздух под налягане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още