IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 0,25% са комисионните за търговия с акциите на Софарма в Полша

Сделката може да е без минимална такса и без разходи за трансфер на книжата от България до Полша

12:05 | 25.11.11 г.
До 0,25% са комисионните за търговия с акциите на Софарма в Полша

Вчера Софарма АД обяви, че от понеделник (28 ноември 2011 г.) акциите й ще се търгуват и на Варшавската фондова борса, освен на БФБ-София.

Investor.bg провери кои български посредници дават възможност за търговия на борсата в Полша и колко струва услугата.

Достъп до пазара във Варшава дават Уникредит Булбанк, ПФБК, Елана Трейдинг и Интеркапитал Маркетс.

От тях само инвестиционен посредник Интеркапитал Маркетс е член и на борсата във Варшава (от 8 декември 2010 г.) и има директен достъп до пазара там.

Комисионната, начислявана от Интеркапитал Маркетс е 0,25% от стойността на сделката, без минимална сума и без разходи за трансфера от България към Полша. При трансфер обратно от Полша към България таксата е 10 лв. и е за услугата на полската Bank Pekao, през която става трансфера на книжа. Bank Pekao е полското поделение на Уникредит и чрез нея и българската Уникредит Булбанк става връзката между Централен депозитар АД и Полския депозитар.

По 0,3% от стойността на сделката е комисионната на ПФБК, Елана Трейдинг и БенчМарк Финанс за достъп до Варшавската борса, като в ПФБК минималната комисионна е 40 полски злоти, а в Елана Трейдинг и БенчМарк Финанс е по 75 полски злоти. Една злота се разменя за 0,44 лв. Трябва да се прибавят и разходите за трансфер на акциите от България до Полша, които ПФБК, БенчМарк Финанс и Елана Трейдинг удържат. Ако акциите бъдат купени във Варшава, държани и търгувани там няма трансферни разходи.

До редакционното приключване на статията от Уникредит Булбанк не бяха изпратили размера на техните комисионни.

Клиентите на Елана Трейдинг могат да търгуват в Полша с платформата Elana Global Trader, докато клиентите на Интеркапитал Маркетс и ПФБК имат възможност да подават поръчките си само по телефона или на място в офиса на посредниците.

На Варшавската фондова борса сетълментът (прехвърлянето на собствеността) става за 3 дни, тоест е на Т+3 дни, докато на БФБ-София е Т+2 дни, като за три дни курсът евро/злота може да се измени с 2-3 процента, уточни за Investor.bg Николай Майстер, изпълнителен директор на ИП Интеркапитал Маркетс.

Там търговията е в полски злоти, като спредът между купува и продава на EUR/PLN е 2-3%, като при по-големи суми може да има договаряне.

Трансферът на парични средства между Полша и България също струва пари, средно около 30 евро. От Интеркапитал Маркетс уточниха, че имат сметка в Bank Pekao и трансферът се осъществява за един ден.

От Софарма АД уточниха за Investor.bg, че акциите им ще се търгуват във Варшава с борсов код SPH. Книжата на фармацевтичната ни компания още не са въведени в системата на полската борса. Може би това ще стане в понеделник.

Когато това стане, данни за търговията с акции на Софарма АД ще могат да се виждат на сайта на Варшавската борса, като например този линк е към данните за компанията KGHM POLSKA MIEDŹ SA.

На всяка страница в сайта на Варшавската борса има поле за въвеждане на код (ticker: SPH) или име (name: Sopharma) на компанията, който също може да бъде използван.

Днес акциите на Софарма АД се търгуват на БФБ при цена от 3,22 лв. за акция. Още в понеделник ще видим на колко полските инвеститори оценяват компанията.

Одобрен проспект за листване на борсата във Варшава има и Еврохолд България АД и в скоро време акциите му ще се появяват там. Точният момент вероятно ще е след приключване на текущото увеличение на капитала.

В Полша вече се търгуват акциите на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ, но те са на сегмента New Connect, а не както Софарма на официалния пазар.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Каолин АД(6K1)

Еврохолд България АД(EUBG)

Монбат АД(MONB)

Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ(ICPD)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още