IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТ „Подкрепа“ няма да участва в пазарлъци

И утре от 8,00 до 16,00 часа влаковете няма да се движат на територията на цялата страна, категорични са от синдиката

21:02 | 01.12.11 г. 1
<p>
	Момент от протеста на КНСБ. <em>Снимка: БТА</em></p>

Момент от протеста на КНСБ. Снимка: БТА

КТ „Подкрепа“ категорично отказа да участва в пазарлъци, нямащи нищо общо с исканията в декларацията на многохилядния митинг, посочват от синдиката в съобщение до медиите.

Безочието на управляващите достигна дотам, че вместо да оттеглят незаконосъобразните си предложения в Закона за бюджета, показвайки управленска немощ, за по-малко от 24 часа смениха позицията си, като днес изведнъж предложиха увеличение на пенсионната възраст с 4 месеца за всички категории персонал, посочват от профсъюза.

„Това нагло поведение за пореден път показа нашата правота, че с управляващите е невъзможен диалог в какъвто и да е формат“, смятат от КТ „Подкрепа“.

От синдиката се възмущават, че на фона на 45 хилядния митинг, властимащите поискали разговори на тема пенсионна възраст, клас прослужено време и положението в БДЖ.

„Притиснати от обстоятелствата, започнаха да обещават различни неща: увеличение на пенсионната възраст с 4 месеца само за трета категория; премахване на класа само за администрацията. А за БДЖ има предложения за орязване до 50% на допълнителните възнаграждения и в разрез с Кодекса на труда да се изплащат в края на годината“, посочва още синдикатът.

Втори ден се водят преговори с ръководството на БДЖ по нарушените стачни искания. Софийски градски съд прекрати като процесуално недопустимо делото, образувано по исковата молба на "БДЖ – Товарни превози" срещу 10 служители на дружеството за обявяване стачката за незаконна, припомнят от КТ "Подкрепа".

Според синдиката страхът от стачката в БДЖ достигнал дотам, че ръководствата на фирмите започвали да анулират и изтеглят влакове във времето, в което се стачкува, с цел да неглижират усилията на стачниците.

„Ситуацията в страната ескалира. Доказателство за това е гражданското неподчинение днес на гара Банско от страна на жителите, които застанаха пред влак на жп линията не само от солидарност към стачкуващите, но и в знак на протест от спирането на влакове по тази линия.

Стачката продължава. И утре от 8.00 до 16.00 ч. влаковете няма да се движат на територията на цялата страна“, категорични са от КТ „Подкрепа“.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
Батя
преди 12 години
*** синдикати!Колегите им в Гърция си сасипаха държавата, сега и тия искат да го направят с България!Всеки иска и проси от държавната ясла, а никой не казва как да се напълни тя. Този който иска, трябва и да дава отговор от чий гръб да се съдере кожата за да има за него!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още