IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Илиева: В Европа кредитирането е пресъхнало, а България е като кредитен рай

Банките поемат основната част от цената на кризата, тъй като печалбите им са намалели въпреки увеличената ефективност, заявява главният изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк

08:03 | 14.12.11 г. 32
<p>
	Мария Илиева. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Мария Илиева. Снимка: Личен архив

Мария Илиева е председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк от 2006 г.

Преди това работи в HVB Bank в продължение на пет години от 2001 г., като под нейно ръководство се извършва сливането с Биохим. 
В HVB Bank Илиева е член на Управителния съвет и изпълнителен директор на "Банкиране на дребно".

Кариерата на Мария Илиева в банковия сектор започва през 1995 г. като главен счетоводител в БНП Париба. През 1997 г. става мениджър „Частно банкиране” и „Бизнес развитие” до 2001 г.

Илиева е завършила Университета за национално и световно стопанство. През 1994 г. учи в Англия, в Американския колеж в Ричмънд.


- Г-жо Илиева, банковата система отчита спад на нетния лихвен приход за десетмесечието на 2011 г., макар и само с 0,33%. Какви са причините за това и може ли банките да намалят част от ликвидността си, за да увеличат рентабилността си? Все пак в момента ликвидността е рекордна.

Засега не се наблюдава трайна тенденция на спад на нетния лихвен доход на банките. Въпреки че към октомври 2011 г. е налице свиването от 0,33% на годишна база, за което говорите, за деветмесечието например бяхме свидетели на ръст на този показател от 0,62%.

Освен това банките разчитат и на други източници на приходи. Например доходът от такси и комисионни нараства с 4,29% за десетте месеца на 2011 г. спрямо същия период на миналата година, което отчасти компенсира колебанието при лихвения доход.

При сравняването на финансовия резултат трябва да се взима предвид трудната бизнес среда в страната, която е резултат от бавното възстановяване на българската икономика и от предизвикателствата на европейската дългова криза през последните месеци. При тези условия банките не могат да поддържат ускорен растеж в кредитирането, както за фирми, така и за граждани, поради което намаляването на нетния лихвен доход за някои от месеците не е изненада.

Банковата система наистина се радва на повишено ниво на ликвидност и това съвсем естествено доведе до връщане на част от финансирането, привлечено от банките майки. Това е начин банките да оптимизират разходите си по пасива – намаляват се лихвените плащания за неизползваните привлечени средства и се съкращава външната задлъжнялост на кредитните институции. Така че по-ефективното управление съвсем нормално води към разумно съкращаване на излишната ликвидност в полза на рентабилността на българските банки.

- Вашата банка остана в страни от кредитния бум преди 2008 г. и вероятно се радва на по-малък дял на лошите кредити. Oзначава ли това, че сега ще се държите по експанзионистично от другите банки?

Факт е, че почти да самото начало на тежката икономическа криза МКБ Юнионбанк остана по-встрани от кредитната експанзия. Ето защо сега нашите показатели за качеството на кредитния портфейл логично са по-добри от тези на банковата система. За илюстрация за какви разлики говорим ще дам ипотечните кредити. Там проблемните заеми са под 6 на сто от отпуснатите, което е над три пъти по-ниско в сравнение с банковата система, където това число надхвърли 19%.

И в момента запазваме относително предпазлива позиция, нямаме намерение да предприемаме експанзия, да отпускаме кредити на килограм. Това са неща, които вече няма да се повторят нито на ниво система, нито на ниво отделна банка. Това обаче, което действа в наша полза е именно по-доброто качество на портфейла, то прави нашите резултати по-успешни. Това ни позволява да предлагаме добри продукти на добра цена.

И още нещо – МКБ Юнионбанк не се стреми да сложи на пазара най-евтината оферта. В нашата банка поставяме като висша цел клиентите ни да се чувстват удобно, комфортно и сигурно, когато банкират с нас, да бъдат консултирани от най-добрите банкови експерти във всеки град, за да могат да вземат най-информираното и вярно решение за своите финанси. И да се връщат с удоволствие винаги при нас, когато имат нужда от банков продукт или услуга.

Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
http://money.cnn.com/2011/12/15/real_estate/mortgage_rates/?hpt=hp_t1марчето да прочете тука и после да ни рекламира 'кредитния рай'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
посредствена "банкерка"..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Относно България като рухне една банка, след първата ще има верижна катастрофа. Всички теглят парите си и системата наистина рухва, като се и има впредвид, че банките нямат реални пари днес, а само виртуални, защото системата е една дългова пирамида. Също, не забравйте, че сме бананова република днес, благодарение на САЩ. Краха ни ще е за един ден. Хиперинфлация, всички знаем какво е, защото сме го играли този филм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Лева е вързан с еврото а то скоро ще е вързано с въздуха!Скоро целият ЕС ще се разпадне и това ще е новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
- Да повярваш на банкер, че ти отпуска заем, за да ти помогне, е все едно да повярваш на зимата, че очаква с радост пролетта. Цветелина Бориславова: Не се притеснявайте за депозитите!Левът е фиксиран към еврото, успокои банкерката..В Брюксел пък успокоиха топката и казаха: Спокойно еврото е фиксирано към лева... и кръгът се затвори господа съдебни заседатели, както казва Остап Бендер."Левът е фиксиран към еврото" , успокои банкерката, Цветелина БориславоваОбаче на еврото му се клатят краката - така поне казват европейските управници."еврото не може да падне, вързано е към гащите на Фидосова !!! "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
сащ са демократична държава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
На банкерите няма ли да им забранят публични излагации вече? Докога ще четем подобни глупости? Спрете да давате трибуна на подобни некомпетентни хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 14 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
" Факт е, че подобен закон не е някаква финансова екзотика по света. В същото време не съм убедена, че всички хора са наясно с последиците, които би имало едно обявяване в персонален банкрут за длъжника. Като че ли всички виждат по-скоро ползите за хората. Като цяло човек, преживял такъв фалит, вече няма да може да разчита на кредит до края на живота си. И това е нещо, на което трябва да се гледа сериозно."УВАЖАЕМА ГЖО ИЛИЕВА ИСКА ВИ СЕ да няма да може да разчита на кредит до края на живота си, ама по вашата ЛОГИКА като ВСИЧКИ фалираме НА КОГО ЩЕ ДАВАТЕ КРЕДИТИ ?Ха ха ха тези хора хептен откачиха. Скоро ще взимат ТАКСА ЗА ВЛИЗАНЕ В КОЛН НА БАНКА ха ха ха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 0
al64ad
преди 12 години
Грешиш с определението.Тя е част от глутницата ,която заедно с овчаря/"държавата"/ дере по 9 кожи от тая част от оФцете които са им вързали на омайните приказки.Много се учудвам на коментарите относно умствения и капацитет.Вие какво искате да ви каже- как РЕАЛНО стоят нещата ли.??!!Нейната работа е да ви "омайва" не да ви просвещава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 0
rogers
преди 12 години
тази за *** ли ни мисли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още