IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Илиева: В Европа кредитирането е пресъхнало, а България е като кредитен рай

Банките поемат основната част от цената на кризата, тъй като печалбите им са намалели въпреки увеличената ефективност, заявява главният изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк

08:03 | 14.12.11 г. 32
<p>
	Мария Илиева. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Мария Илиева. Снимка: Личен архив

- Как се отразяват на България мерките по вливане на ликвидност в Европа и САЩ?

Със сигурност не води до по-голямо кредитиране. Добрата новина обаче е, че ако в Европа търсенето на кредити напълно е пресъхнало - не се търсят нито фирмени, нито ипотечни и потребителски - то ние в България сме нещо като кредитен рай.

Тук има умерено търсене от страна на фирмите, засега повече за краткотрайно финансиране, като очакванията са плавно да нараства и нуждата от по-дългосрочни кредити. При гражданите също продължава интересът към ипотечните кредити, съчетан с благоприятните цени на недвижимите имоти, невиждани от 2004-2005 насам. Очакваме през другата година за първи път да отчетем ръст и при потребителските кредити, макар и много скромен - може би под 1%.

- В последните месеци лихвите по депозитите не намаляват, защо?

Това не е точно така. Намалението може би не е с темповете, които виждахме през 2010, когато спадаха с 1-2% на всеки период. Сега намаленията са 0,1-0,2 пункта, но ги има. Все пак възможностите за спад на този етап са поизчерпани. Има единични случаи, в които някоя банка намалява с близо 1%, но това е рядкост.

Все пак банките се стараят да запазят интереса на вложителите и да отговарят адекватно на очакванията им за доходност. В същото време обаче балансираме и с лихвите по кредитите, които се върнаха на нива, по-ниски от предкризисните времена, за да не обременяваме излишно нашите кредитополучатели. Този баланс между интересите на депозанти и кредитополучатели обаче води до по-нисък лихвен марж за банката.

- Доколко активната политика на държавата по емитиране на вътрешен дълг намалява ликвидността у нас и поддържа вътрешните лихви високи и в този смисъл добре ли е държавата да излезе да се финансира от външните пазари?

Не смятам че емитирането на вътрешен дълг е сред основните причини за по-високи лихвени нива у нас, а и както вече споменах има плавна тенденция на спад на лихвите по кредити и по депозити.

От друга страна активното емитиране на ДЦК спомага за раздвижването на пазара на финансови инструменти у нас и наличието на инвестиционни алтернативи, тъй като други негови сегменти, като например пазарът на акции, са почти замрели.

Считам, че правителството и министерство на финансите имат право да изберат финансовия микс, чрез който ще се финансира бюджета и в тази връзка емисията на нов дълг от външните пазари е една от опциите, с която те разполагат. Както вече многократно се подчертава от много наблюдатели у нас и в чужбина, може би за пръв път в своята история и то в безпрецедентна глобална криза, България е в клуба на „отличниците“ по финансова дисциплина и стабилност.

Така че, ако дълговата криза в еврозоната бъде укротена в близките месеци и досегашните добри макро показатели на страната ни се запазят (особено ниското ниво на публичен дълг и бюджетен дефицит под 3%), ще можем да разчитаме на доверие и благоприятни нива на финансиране от външните пазари, в случай че правителството избере този вариант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
http://money.cnn.com/2011/12/15/real_estate/mortgage_rates/?hpt=hp_t1марчето да прочете тука и после да ни рекламира 'кредитния рай'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
посредствена "банкерка"..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Относно България като рухне една банка, след първата ще има верижна катастрофа. Всички теглят парите си и системата наистина рухва, като се и има впредвид, че банките нямат реални пари днес, а само виртуални, защото системата е една дългова пирамида. Също, не забравйте, че сме бананова република днес, благодарение на САЩ. Краха ни ще е за един ден. Хиперинфлация, всички знаем какво е, защото сме го играли този филм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Лева е вързан с еврото а то скоро ще е вързано с въздуха!Скоро целият ЕС ще се разпадне и това ще е новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
- Да повярваш на банкер, че ти отпуска заем, за да ти помогне, е все едно да повярваш на зимата, че очаква с радост пролетта. Цветелина Бориславова: Не се притеснявайте за депозитите!Левът е фиксиран към еврото, успокои банкерката..В Брюксел пък успокоиха топката и казаха: Спокойно еврото е фиксирано към лева... и кръгът се затвори господа съдебни заседатели, както казва Остап Бендер."Левът е фиксиран към еврото" , успокои банкерката, Цветелина БориславоваОбаче на еврото му се клатят краката - така поне казват европейските управници."еврото не може да падне, вързано е към гащите на Фидосова !!! "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
сащ са демократична държава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
На банкерите няма ли да им забранят публични излагации вече? Докога ще четем подобни глупости? Спрете да давате трибуна на подобни некомпетентни хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 14 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
" Факт е, че подобен закон не е някаква финансова екзотика по света. В същото време не съм убедена, че всички хора са наясно с последиците, които би имало едно обявяване в персонален банкрут за длъжника. Като че ли всички виждат по-скоро ползите за хората. Като цяло човек, преживял такъв фалит, вече няма да може да разчита на кредит до края на живота си. И това е нещо, на което трябва да се гледа сериозно."УВАЖАЕМА ГЖО ИЛИЕВА ИСКА ВИ СЕ да няма да може да разчита на кредит до края на живота си, ама по вашата ЛОГИКА като ВСИЧКИ фалираме НА КОГО ЩЕ ДАВАТЕ КРЕДИТИ ?Ха ха ха тези хора хептен откачиха. Скоро ще взимат ТАКСА ЗА ВЛИЗАНЕ В КОЛН НА БАНКА ха ха ха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 0
al64ad
преди 12 години
Грешиш с определението.Тя е част от глутницата ,която заедно с овчаря/"държавата"/ дере по 9 кожи от тая част от оФцете които са им вързали на омайните приказки.Много се учудвам на коментарите относно умствения и капацитет.Вие какво искате да ви каже- как РЕАЛНО стоят нещата ли.??!!Нейната работа е да ви "омайва" не да ви просвещава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 0
rogers
преди 12 години
тази за *** ли ни мисли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още