IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Илиева: В Европа кредитирането е пресъхнало, а България е като кредитен рай

Банките поемат основната част от цената на кризата, тъй като печалбите им са намалели въпреки увеличената ефективност, заявява главният изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк

08:03 | 14.12.11 г. 32
<p>
	Мария Илиева. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Мария Илиева. Снимка: Личен архив

- Как се отразяват на България мерките по вливане на ликвидност в Европа и САЩ?

Със сигурност не води до по-голямо кредитиране. Добрата новина обаче е, че ако в Европа търсенето на кредити напълно е пресъхнало - не се търсят нито фирмени, нито ипотечни и потребителски - то ние в България сме нещо като кредитен рай.

Тук има умерено търсене от страна на фирмите, засега повече за краткотрайно финансиране, като очакванията са плавно да нараства и нуждата от по-дългосрочни кредити. При гражданите също продължава интересът към ипотечните кредити, съчетан с благоприятните цени на недвижимите имоти, невиждани от 2004-2005 насам. Очакваме през другата година за първи път да отчетем ръст и при потребителските кредити, макар и много скромен - може би под 1%.

- В последните месеци лихвите по депозитите не намаляват, защо?

Това не е точно така. Намалението може би не е с темповете, които виждахме през 2010, когато спадаха с 1-2% на всеки период. Сега намаленията са 0,1-0,2 пункта, но ги има. Все пак възможностите за спад на този етап са поизчерпани. Има единични случаи, в които някоя банка намалява с близо 1%, но това е рядкост.

Все пак банките се стараят да запазят интереса на вложителите и да отговарят адекватно на очакванията им за доходност. В същото време обаче балансираме и с лихвите по кредитите, които се върнаха на нива, по-ниски от предкризисните времена, за да не обременяваме излишно нашите кредитополучатели. Този баланс между интересите на депозанти и кредитополучатели обаче води до по-нисък лихвен марж за банката.

- Доколко активната политика на държавата по емитиране на вътрешен дълг намалява ликвидността у нас и поддържа вътрешните лихви високи и в този смисъл добре ли е държавата да излезе да се финансира от външните пазари?

Не смятам че емитирането на вътрешен дълг е сред основните причини за по-високи лихвени нива у нас, а и както вече споменах има плавна тенденция на спад на лихвите по кредити и по депозити.

От друга страна активното емитиране на ДЦК спомага за раздвижването на пазара на финансови инструменти у нас и наличието на инвестиционни алтернативи, тъй като други негови сегменти, като например пазарът на акции, са почти замрели.

Считам, че правителството и министерство на финансите имат право да изберат финансовия микс, чрез който ще се финансира бюджета и в тази връзка емисията на нов дълг от външните пазари е една от опциите, с която те разполагат. Както вече многократно се подчертава от много наблюдатели у нас и в чужбина, може би за пръв път в своята история и то в безпрецедентна глобална криза, България е в клуба на „отличниците“ по финансова дисциплина и стабилност.

Така че, ако дълговата криза в еврозоната бъде укротена в близките месеци и досегашните добри макро показатели на страната ни се запазят (особено ниското ниво на публичен дълг и бюджетен дефицит под 3%), ще можем да разчитаме на доверие и благоприятни нива на финансиране от външните пазари, в случай че правителството избере този вариант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 9 rate down comment 0
re100
преди 12 години
"...Банките вземат тези къси пари и ги отдават на дълги кредити. Това има своята цена. И ако по някаква причина клиентът не изпълни договорката си с банката и върне тези 30 000 евро 15 години по-рано, банката претърпява щети."Нямам думи за капацитета на тази дама (unseen е много прав)! Когато банката взема къси пари и ги дава за дълги периоди, реализира по-висока печалба (номинално), ако, разбира се, не калкулира матуритетния риск. Силно се съмнявам, че някой в Юнионбанк има капацитета да направи подобни изчисления, за да може да изчисли така наречените "щети" при 25-30 годишен ипотечен кредит, които всъщност са си пропуснати ползи. Като гледам капацитета в случая е само за сравнителен анализ: банка Х прави така, значи и ние...Ще се касае до страшния "доживотен фалит на физическо лице", искам да напомня, че и при престъпниците има период на реабилитация, камо ли при кредитополучателите.Огледалце, огледалце...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
Илиева се излага. Рай с 10+% лихва ....ама за кого?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 0
GunMan
преди 12 години
Разбира се, че е кредитен рай. Къде другате има ипотечни кредити на по 11-12% и такси за предсрочно погасяване по 5%. И разбира се - съвсем случайно един от малкото законопроекти, които биха, макар и малко, подобрили ситуацията на малките кредитополучатели незнано защо след забавяне на разглеждането от 8 месеца беше изтеглен от вносителя. Бил се е заблудил човечецът. http://***.parliament.bg/bg/bills/ID/10111
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 0
unseen
преди 12 години
Браво на Инвестора . С тази статия всеки може да си направи извод за качествата и умственото количество на т.нар. "ТОП БАНКЕРИ " .Браво .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Дааа....банкери се нарекли, а аз ги наричам измамници, съвети дават....Дааа......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 1
toto 2
преди 12 години
Вземете я махнете тази статия ,вместо да дразните хората и да им триете коментарите !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 12 години
Кредите рай е ... ама за банките, не за кредитополучателите! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 0
kilievplbg
преди 12 години
Много е безочлива тая кака. Поели банките тежестта на кризата!!! Е как пък успяхте да я понесете тази тежест? Голяма част от бизнеса е на загуба, фалитите се увеличават лавинообразно, а банките горките реват, че им намаляла печалбата.... Е това ако не е наглост????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Не знам коя основна част са поели, но от 2007г. насам не съм чул един случай в който да има намаление на лихвите и таксите по кредитите. Ако бъркам дайте примери. Всъщност като се зачета по-внимателно "дамата" казва че са ПОЕЛИ основната част от цената на кризата, т.е. може да има в предвид основната печалба от кризата. (какво безочие да го изцепи това пред медиите)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 0
индианеца
преди 12 години
Мария Илиева - най-големия булл (да не пишем в женски род, че може да се обиди) на тема имоти, жилища главно, от 2009 насам . Оттогава според нея имотите са дъно :) Рай направо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още