IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният балон в Китай готов за спукване

Правителството трябва да вземе решение дали да либерализира пазара, или да запази рестрикциите

11:51 | 09.12.11 г. 1
Имотният балон в Китай готов за спукване

Икономисти, анализатори и инвеститори си задават един голям въпрос. Той не е дали огромният балон на пазара на недвижими имоти в Китай ще се спука, а кога, пише онлайн изданието The Epoch Times.

Изданието посочва,  че последните данни свидетелстват, че този момент наближава с бърза скорост.

Според китайското Национално статистическо бюро през октомври в по-голямата част от 70-те градове, следени за целите на официалната статистика, цените на жилищата са паднали. Това се отнася както за новото строителство, така и за съществуващите жилища.

Появиха се информации за намаления на цените с между 5 и 20% в първостепенни градове като Пекин, Шанхай, Шънджън, Гуанджоу, Фошан, Чунцин и Ханджоу. Спад на цените на жилищата беше отчетен и в някои второстепенни градове.

При обема на сделките промяната на пазара е още по-рязка. В Пекин например през септември и октомври, които се смятат за "златния" и "сребърен" месец на жилищния пазар, сделките са паднали с 46% на годишна база.

По данни на Националното статистическо бюро, цитирани от Financial Times, за страната като цяло обемът на сделките през октомври се е свил с 15%, докато през септември понижението е със 7% спрямо същия период на 2010 г.

За забавянето на жилищния пазар свидетелстват и нарастващите запаси от жилища на строителите. В Тунджоу на изток от Пекин например в момента има 13 000 апартамента с обща площ 1,6 млн. кв. м за продажба. Ако темповете на осъществяване на сделки се задържат, ще са нужни 24 месеца тези жилища да бъдат продадени, изчисляват експерти.

Забавянето на пазара на имоти в Китай изтласква редица играчи от пазара. Според китайското издание Daily Economic News компанията Centralline Property затваря 60 офиса и освобождава 1000 свои служители само в Шънджън.

Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
hidko
преди 12 години
Тез и те са чудят кой път, коя гора да хващат,ки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още