IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният балон в Китай готов за спукване

Правителството трябва да вземе решение дали да либерализира пазара, или да запази рестрикциите

11:51 | 09.12.11 г. 1
Имотният балон в Китай готов за спукване

Анализатори отдавна предупреждават, че имотите в Китай са твърде скъпи и настъпилият обрат беше очакван. През последните години цените отбелязаха двуцифрен растеж, а през септември във водещите 100 града квадратният метър жилищна площ достигна феноменалните 1 400 долара - равнище, което е непосилно за повечето китайци.

Държавата предприе мерки да „охлади“ пазара. От април 2010 г. бяха въведени редица ограничения, като например увеличение на първоначалната вноска при отпускане на ипотечни кредити и по-високи лихви по ипотеките. В същото време Китайската народна банка затегна финансовата си политика, за да овладее инфлацията, което беше още един удар за жилищния пазар.

Неотдавна правителството въведе изискване за строителите да плащат в брой за парцели, въпреки по-слабото търсене. Много от компаниите от бранша изпитват сериозни проблеми с ликвидността. В тази ситуация те нямат друг избор за оцеляване, освен да намалят цените.

Банките в Китай ще бъдат знай-засегнати от евентуалните фалити на строителни фирми. Правителството също ще пострада, тъй като от 30 до 50% от приходите на местните власти идват от продажбите на земя.

Ситуацията се утежнява още повече от протестите, породени от спада на цените на имотите. В Шанхай например над 400 души, закупили жилища наскоро, протестираха срещу продавача Zhonghai Real Estate, който през октомври предложи на пазара над 370 апартамента на цени с 30% под първоначалните. Евентуалното спукване на балона на недвижимите имоти би могло да доведе до още по-големи социални конфликти.

Едновременно с намаляващия обем на продажбите се появиха слухове, че рестриктивните политики в жилищния сектор могат да бъдат разхлабени. Според някои мерките могат да бъдат премахнати изцяло.

Правителството на Китай е изправено пред дилема и трябва да реши каква позиция да заеме. Ако сегашните политики на ограничение на жилищния пазар бъдат либерализирани, балонът на недвижимите имоти ще продължи да се издува, а инфлацията ще набъбва. Ако мерките бъдат запазени, балонът вероятно ще се спука.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
hidko
преди 12 години
Тез и те са чудят кой път, коя гора да хващат,ки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още