IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и МВФ спряха преговорите с Унгария заради атаката срещу централната банка

Поредицата от ходове на унгарското правителство, насочени към поставяне на централната банка под контрол, накараха международните кредитори да се оттеглят

18:00 | 16.12.11 г.
ЕС и МВФ спряха преговорите с Унгария заради атаката срещу централната банка

Европейският съюз и Международният валутен фонд прекратиха кратките неофициални разговори с Унгария, които трябваше да подготвят обсъждания за финансова помощ, обосновавайки се с подновените през тази седмица правителствени атаки срещу независимостта на централната банка на страната, съобщи Ройтерс, като се позова на Амадеу Алтафаж, говорител на европейския комисар по икономическите и валутни въпроси Оли Рен.

През миналия месец Унгария обяви, че ще поднови обсъжданията с международните кредитори на фона на задълбочаващата се дългова криза в еврозоната, която подложи на натиск пазарите и валутата ѝ.

Според Алтафаж ЕС е прекратил преговорите заради липсата на гаранции за намеренията на унгарското правителство в новия закон за централната банка на страната.

„Комисията реши да прекъсне подготвителните разговори в Будапеща“, посочи той. „За съжаление не получихме гаранции относно намеренията на унгарското правителство да придвижи гласуване в парламента на закона, който евентуално може да подкопае независимостта на централната банка“, добави говорителят.

Депутати от управляващата партия ФИДЕС днес прокараха предложение за ускоряване на общия дебат по новия законопроект, за който управителят на централната банка Андраш Симор предупреди, че е равнозначен на поставяне на банката под контрола на правителството.

Европейската централна банка също се противопостави на законопроекта, предложен по времето, когато предварителните обсъждания на Унгария с ЕС и МВФ вече бяха започнали. Той бе представен след поредица от ходове на управляващата партия за осигуряване на по-голямо влияние върху банката.

„Министър Фелеги и преговарящите се срещнаха вчера, като те не можаха да получат никакви гаранции. Те докладваха това на комисар Рен, който прекрати разговорите в тясна координация с колегите си от МВФ“, подчерта Алтафаж, визирайки унгарския министър на развитието Тамаш Фелеги.

Според говорител на унгарското правителство разговорите не са били прекъснати заради някакви разногласия между страните.

Информационният уебсайт index.hu съобщи по-рано днес, че основният препъни камък в обсъжданията е бил новият правителствен законопроект за централната банка, както и решението на кабинета да лиши членовете на частен пенсионен фонд от месечните им пенсии за най-малко още една година.

Унгария се опитва да договори с международните си кредитори предпазен пакет от около 15-20 млрд. евро за 3- или 4-годишен период, който да бъде използван само в случай на нужда, заяви тази седмица министърът на външните работи на страната Янош Мартони.

През миналия месец международната рейтингова агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на Унгария до неинвестиционен, довеждайки местната валута до рекордно нисък курс спрямо еврото.

След обявяването на днешната новина за прекратяване на преговорите форинтът поевтиня с 0,7% спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още