IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателната оферта на БАТ за трите цигарени фабрики е 250 млн. евро*

15:49 | 28.01.05 г.
Автор - снимка
Създател
Окончателната оферта на БАТ за трите цигарени фабрики е 250 млн. евро*
Лидия Шулева, Илия Калоферов

"След тежки преговори успяхме да договорим 250 млн. евро, включвайки и дела от Благоевград БТ,” каза още Шулева. Директорите Илия Калоферов и Георги Костов могат да финализират сделката

Окончателната оферта на Бритиш американ табако е 250 млн. евро за 100% от трите цигарени фабрики Благоевград-БТ, София-БТ и Пловдив-БТ. В тях холдингът притежава около 80% от капитала и следователно ще получи около 200 млн. евро, каза вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева на проведена днес пресконференция. „Ако се стигне до подписване на сделка, БАТ ще трябва да отправи търгови предложения към притежателите на останалите акции в Благоевград-БТ, София-БТ и Пловдив-БТ,” допълни тя.

„Надавам се на политически консенсус за сключване на сделка за Благоевград-БТ, София-БТ и Пловдив-БТ с Бритиш американ табако,” каза министър Шулева в качеството си на Председател на Надзорния съвет на Булгартабак холдинг.

Сделката може да бъде финализирана от изпълнителните директори на холдинга Илия Калоферов, който също присъства на пресконференцията, и Георги Костов. Двамата представляват холдинга заедно и поотделно.

Договорено е до влизането на България в Европейския съюз 30% от тютюните, влагани в цигарите, произвеждани от трите фабрики, да бъдат местно производство, което е около 7 000 тона годишно, каза Илия Калоферов, изпълнителен директор на тютюневия холдинг.

Има постигната договореност България да бъде център на цигареното производство на Бритиш американ табако в Югоизточна Европа, да бъде повишена производителността от 8 000 кг./човек годишно в момента до минималната за БАТ - 37 000 кг./ човек годишно.

Право да купят акциите на холдинга в Благоевград-БТ и Слънце, Стара Загора БТ са получили и другите сертифицирани кандидат-купувачи - Филип Морис и Империал Табако, като това е станало през ноември. Бритиш американ табако е отказал да купи Слънце, Стара Загора БТ, защото дружеството е в технически фалит.

„За пакетите акции в София БТ и Пловдив БТ Бритиш американ табако предложи 65 млн. евро. След тежки преговори успяхме да договорим 250 млн. евро, включвайки и дела от Благоевград БТ,” каза още Шулева.

„Оповестявам договореностите с БАТ сега, а не при дебатите в Парламента, защото офертата е факт към момента. Оповестявам я като Председател на Надзорния съвет на Булгартабак холдинг, като съм изпратила съобщения до Българска фондова борса - София и Комисията за финансов надзор,” допълни тя.

„Задавам си въпроса: ако сега изгоним БАТ и започнем нова процедура, кой би дошъл,” каза вицепремиерът Лидия Шулева. Тя допълни, че в меморандума с БАТ е предвидено, че може да има и други лицензии за производство на цигари.

Шулева допълни, че не може да става дума за нарушение на Стратегията за приватизация на холдинга, защото в нея е записано, че Булгартабак холдинг продава дъщерни дружества, а обединението в пакети беше по решение на Надзорния съвет по предложение на консултанта по сделката. В документацията по сделката пише, че Надзорният съвет може да променя условията по сделката.

Вицепремиерът не коментира цената на акция от Благоевград БТ, София БТ и Пловдив БТ, тъй като това било елемент от договора

На 26 юли 2004 г. Булгартабак холдинг оповести чрез БФБ-София, че "По отношение на акциите на дружествата в даден пакет оферираната цена автоматично ще бъде разпределена съобразно коефициент - изчислен на база съотношението на пазарните капитализации на съответните дружества, ползвайки среднопретеглената цена на всяко дружество за последните 30 борсови сесии, предхождащи датата 01.07.2004 г., на която публично беше обявено стартирането на процедура за продажба на горецитираните дружества".

Мариян Йорданов

*Материалът е актуализиран в 17:20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още