IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния се радва на евтино външно финансиране

Страната пласира 10-годишни ДЦК в евро за 1,25 млрд. долара при доходност от 3,7%

11:30 | 17.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Румъния се радва на евтино външно финансиране

Румъния пласира 10-годишни ДЦК в евро за 1,25 млрд. долара при доходност от 3,7% и презаписване от пет пъти, съобщава Financial Times. През 2008 г. страната трябваше да плаща доходност от 6,75% по 10-годишните си еврови облигации. 

“Това е едно от най-евтините финансирания, които Румъния е получавала от международните пазари, което е резултат от фискалната консолидация и структурните реформи“, коментира Ливиу Воинеа, от финансовото министерство.

По-рано през годината Румъния, която има кредитен рейтинг ВВ+ от Standard & Poors, емитира и доларови облигации. Така страната вече е набрала планираното външно финансиране за 2014 г., макар че Воинеа не изключи нови емисии, ако пазарни условия останат благоприятни.

Според Питър Чарлз от Citigroup, която е сред водещите мениджъри на емисията, риск апетитът на инвеститорите отразява усещането, че ситуацията в Украйна е овладяема и че вместо това те се фокусират върху икономическите реформи, предприети от Румъния.

След спасителното споразумение с МВФ и ЕС на стойност 20 млрд. долара през 2009 г. страната осъществи болезнени мерки за икономии, които доведоха до публични протести в Букурещ.

За привлекателността на румънските облигации допринася и оптимизмът на инвеститорите за възможни действия на ЕЦБ в подкрепа на икономиката на еврозоната, посочва Адриан Панкив, анализатор в Henderson Global Investors.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още