IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънците загърбват ипотеките в евро

Към края на миналата година средната ипотечна лихва в страната е била 6,11% в сравнение с рекордните 14,76% през 2009 г.

14:33 | 03.02.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	И в Румъния в близост &quot;съжителстват&quot; нови и по-стари сгради. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

И в Румъния в близост "съжителстват" нови и по-стари сгради. Снимка: архив Ройтерс

Румъния, която използва рекордно ниски лихвени проценти, за да възстанови опустошения си от икономическата криза жилищен пазар, принуждава купувачи като Влад Попеску да се откажат от евтините ипотеки, деноминирани в евро в името на финансовата стабилност, пише Bloomberg.

През октомври правителството промени условията на въведената преди четири години програма за заеми в евро, като тя вече покрива единствено кредити в местната валута - леята. През последвалите месеци редица банки засилиха отпускането на ипотеки в леи, като през декември те отчетоха рекорден годишен ръст от 90%.

Румъния осигурява гаранции за 4,2 млрд. евро за ипотеки, отпускани на купувачи на първи дом като Попеску. Правителството се надява, че кредитополучателите в страната ще приемат по-високите първоначални вноски в замяна на заеми в местна валута, разходите по които няма да скочат, ако леята поевтинее рязко спрямо еврото. В случая с Попеску тази схема работи. 

"Свикнах с идеята", казва Попеску, който първоначално искал заем е вро за двустайния си апартамент за 60 000 евро в Букурещ. След това обаче се спрял на офертата в леи в замяна на държавна гаранция. "Месечната ми вноска се повиши с 300 леи (66 евро), но вече е фиксирана и не очаквам значими промени през идните няколко години", допълва той.

Промените бяха въведени, след като стотици хиляди купувачи на жилища в съседна Унгария теглиха заеми в швейцарски франкове, но бяха ударени тежко от спада на местната валута. Форинтът е поевтинял с около 75% от 2008 г. насам, когато са отпуснати повечето кредити.

Планът гарантира 50% от стойността на ипотеки на стойност до 75 000 евро при 5% първоначална вноска. Така се намалява рискът за банките, което им позволява да отпускат по-евтини заеми. На 8 януари румънската централна банка понижи основния лихвен процент до рекордно ниските 3,75%.

Гаранциите, които само за тази година възлизат на 447 млн. евро, целят и да противодействат на затягането от страна на западните кредитори, които ограничиха отпускането на заеми в евро за дейностите си в Румъния преди излизането на резултатите от стрес тестовете в ЕС през ноември.

От първоначалната четиригодишна програма на румънското правителство са се възползвали около 100 000 румънци, като общата сума на гарантираните от държавата заеми е около 4 млрд. евро.

Към края на миналата година средната ипотечна лихва в Румъния е била 6,11% в сравнение с рекордните 14,76% през 2009 г. За сравнение средната лихва по ипотечните кредити в евро е 5,87% в сравненеи с 9,17% към края на 2008 г.

Средната цена на апартамент в Румъния към края на 2013 г. е била 898 евро в сравнение с над 2000 евро през 2008 г., показват данни от сайта imobiliare.ro. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Хайде мятайте се всички на новата "пързалка"....""Месечната ми вноска се повиши с 300 леи (66 евро), но вече е фиксирана и не очаквам значими промени през идните няколко години"Плащаш повече само заради фалшивото чувство за сигурност и гаранцията нищо да не се променя "през идните няколко години".Тоя Попеску има ли го в действителност или все още е само измислен и пожелателен за някои персонаж?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
lordrad
преди 10 години
"Средната цена на апартамент в Румъния към края на 2013 г. е била 898 евро в сравнение с над 2000 евро през 2008 г., показват данни от сайта imobiliare.ro. "Поръчвам направо 50 апартамента на тази ценаПо статията работиха: Цветина Борисова, редактор Бойчо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още