IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния понижи основната си лихва до рекордно ниските 3,5%

Централната банка сви разходите по кредитиране за шести пореден месец

15:20 | 04.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Румъния понижи основната си лихва до рекордно ниските 3,5%

Румънската централна банка понижи основната си лихва до рекорден минимум за шести пореден път, след като инфлацията в страната се забави до най-ниското си ниво от 1989 г. насам. Данните принудиха институцията да предприеме допълнителни стъпки за стимулиране на кредитирането.

Базираната в Букурещ институция намали лихвената ставка до 3,5% от 3,75 на сто. Решението бе очаквано от 12 от 18-те експерти, анкетирани предварително от Bloomberg. Останалите анализатори не прогнозираха коригиране на равнището.

Оглавяваната от Мугур Исъреску банка понижава основния си лихвен процент след всяко от заседанията си от юли 2013 г. насам в опит да се пребори със спада на кредитирането и да стимулира икономическия растеж.

Според Bank of America Merrill Lynch тенденцията на намаляване на ставката вероятно ще приключи скоро. По думите на анализаторите индексът на потребителските цени в Румъния ще се ускори през втората половина на годината. През януари бе отчетено равнище от 1,6 на сто.

На фона на сривовете на голяма част от валутите в развиващия се свят румънската лея прекрати тенденцията на обезценяване, спечелвайки повече от 1 на сто през миналата седмица. Подкрепа за това оказа и разпродажбата на валутни резерви на стойност повече от 1 млрд. евро според оценки на UniCredit Tiriac Bank SA.

Румънската валута се търгува с ръст от 0,77% до 3,2938 долара за брой – най-добрият резултат от 2 януари насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още