IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаил Миков е новият председател на БСП

Новият лидер получи 377 гласа на балотажа

20:25 | 27.07.14 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Миков по време на вота днес. <em>Снимка: БТА</em></p>

Миков по време на вота днес. Снимка: БТА

Михаил Миков бе избран за председател на БСП с 377 гласа. Новият лидер бе избран на балотаж, след като по-рано днес  744-те гласували делегата не успяха да изберат новия председател с един вот.  

За другия претендент на балотажа - Драгомир Стойнев, гласа си са дали 333 делегати на конгреса на партията.

"Трудното започва сега", заяви пред БНТ Миков. "БСП е една променяща се партия, ние постоянно се променяме и още ще се променяме. Големият въпрос е тази промяна да дава нещо добро за България". 

„Искам да благодаря на всички тези членове, симпатизанти, които в тежките 25 години бяха заедно с БСП. Искам да благодаря на вас като членове на Конгреса за това, че вие отговорно изпълнихте вашия дълг, на всички кандидати, които участваха честно и мислеха преди всичко за партията. Това е състезание на за партията, а не за нас”, заяви още Миков и обеща партията да постигне "достоен резултат за 120 годишната партия”.

„България има право на друго бъдеще, защото еднодневните политици не могат да бъдат тенденции”, посочи още новият лидер на БСП.

В редовния вот той получи 167 гласа, което прави 22,48 %, а Драгомир Стойнев остана втори със 126 гласа или 16,96 %.

Изненадващо за мнозина анализатори трета бе Корнелия Нинова със  119 гласа – 16,02 %. Янаки Стоилов бе със 103 гласа или 13,86 %, а Мая Манолова получи 83 гласа – 11,17 %. Георги Гергов бе с 63 гласа – 8,48 %. Красимир Янков имаше 46 гласа – 6,19 %. Георги Кадиев е получил 29 гласа или 3,9 %, а Красимир Премянов е с едва 7 гласа или 0,94 %.

Михаил Миков е роден на 16 юни 1960 г. в град Кула, България. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Има специализации по правата на човека в Монпелие, Франция, по данъчно облагане – Вашингтон, САЩ, антикорупционни практики – Италия. Старши асистент по наказателно право в СУ „Св. Климент Охридски“. 

Миков се счита за близък до досегашния лидер Сергей Станишев. Народен представител е в 38-то, 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание от 5-и избирателен район — Видин. Депутат и председател на 42-то Народно събрани. От 24 април 2008 до 27 юли 2009 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Сергей Станишев. Заместник-председател на БСП, отговорен за парламентарната дейност и съдебната система в БСП към юни 2012 г.

По-рано през деня в последната си реч като лидер на партията Сергей Станишев обяви, че се е стигнало до избор на нов председател, защото той е решил това и се оттегля, защото не иска заради негови грешки партията да търпи негативи. Същевременно той призна, че не е изпълнил мечтата си да види БСП самостоятелно в управлението и даде заявка за разговор с АБВ, за да противостоят заедно на ГЕРБ. 

Станишев се просълзи на четири пъти, спомняйки си за срещите със симпатизанти, от които запазил ценни дарове - джобен часовник, който ще предаде на наследника си, лентички от откриването на обекти, за които било осигурено финансиране от тройната коалиция, но не било останало време да ги открие, терлички и елечета за децата му.

Той поиска от новия председател да дава шанс, перспектива на кадрите в партията, но също и да търси отговорност. По думите му промяна в БСП ще има, когато се върне силата на политическия дебат и аргументи.

Станишев сподели пред делегатите, че преди години от избирател е получил красив джобен часовник със заръка да помни завета на Левски - "Времето е в нас и ние сме във времето". Днес ще го предам на новия лидер на БСП със същото послание, добави той. 

Междувременно Конгресът подкрепи кандидатурата на Станишев за следващ мандат председател на Партията на европейските социалисти . Предложението, което беше направено от трибуната от Георги Гергов, беше прието с мнозинство от присъстващите в залата.

В политическа резолюция от конгреса БСП се обяви против всякакви санкции срещу Русия във връзка с украинската криза. В документа се заявява, че БСП е за политическо урегулиране на конфликта в Украйна.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Дааа, ситуацията в БСП се развива точно като в учебник по психология.Загубили връзка с реалността и предали се на гордостта винаги следва падението а след него идва алкохолизма.Да видим сега коя от двете партии (БСП или ДПС) има по-силно икономическо лоби (и обръчи), което да плати лечението за да спре падението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
да, ***-това имам предвид-аз си коментирах Миков и Корнелия и ти взе да ми обясняваш какъв съм и що съм. След като аз ти върнах жеста, *** с *** ти ме обвини, че съм местил разговора. Аз те питам пак-кой разговор, *** вмирисано? Ти къде видя разговор? И понеже "разговора" вярно беше вкаран у киреча:оная *** *** се псува дето е разрешила на оня прокажен тип баща ти да свърши в нея и от там се е показало това гърбаво потомство, срам за природата-ти. Сега да ми се пънеш ти колко си бил пич в началото и как си искал да водиш "разговор" с мен-ми то просто трябва да видиш как започна всичко, цървулко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 0
Slavvi
преди 9 години
Понеже усещам, че с голямо желание насочваш разговора върху личността и анатомията на роднините Ни до 9-то коляно, предлагам ти да спрем до тук. Нямам намерение да заставам с лице срещу наведени и задръстени *** като теб и идолите ти. Вероятността да ме опръскат с произведенията си е много голяма. Хората в сайта те знаят какъв си мамин Убавец, но ако умираш от кеф, продължавай да го доказваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 7
kalendar
преди 9 години
е как антитъпанар, пък ти самият си такова тъпо парче? :) Илитератче-като данъкоплатец трудно ти влиза в работата какво става в една партия, която в момента даже не е управляваща-данъкоплатците нямат пряко отношение към партиите за които не са гласували, освен ако не са на власт. В момента се изказваш просто като поредният ***:) Щото това кой е председател на БСП има отношение към теб колкото има и кой ще е председател на Глас народен. А позицията ти като личност кой кой е можеш да си я позволиш не като анонимен червей, а като застанеш с лицето си-та пак те питам: кой си ти, *** недорасло, че да коментираш кой кой е:) И подигравката с говорният му дефект...и мен ме дразни, ама показва, че вероятно си на емоционалното равнище на 12 годишен. Както казах-типичен гербер...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
Slavvi
преди 9 години
Не съм антикомунист. Аз съм антитъпанар, антикрадец, антиалкохоУик, антинискомораУист. И за това съм срещу теб, каУендарче. Понимаеш? И пак ти обяснявам, моята позиция е да се радвам, че Миков стана председатеУ.:)))) От вашите редици, единствено Кадиев вдъхваше някакво доверие и възможност за позитивна промяна, Нинова също донякъде. Изразявам се от позицията на данъкопУатец. Или според гУист като теб трябва да храня 100 семейства, за да имам позиция? Колко човека да ти изброя, които хранят стотици и хиляди семейства по твоя начин - Гергов, Ганчев, Златев, Ковашки и т.н.? Че той и Пеевски храни стотици семейства. То така и баба знае.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 7
kalendar
преди 9 години
Е много ясно-аз съм фен на БСП, ти си антикомунист...искам да кажа, че и на теб ти личи и то много, и на Боцко и на него му личи:) Моята позиция си беше много ясна-против Миков нямам нищо, но не за председател на партията; А твоята позиция каква е, че не разбрах-харесваш Корнелия? Ми и аз я харесвам-това е в първото ми изречение в първият ми пост, ***; освен това - от позицията на какъв се изказваш, червейче? Както споменах-все още си *** анонимно ***. ПС: Постовете на Миков ги споменах, за да се аргументирам на твоето тъпо и безплодно усилие да покажеш оригиналност, като подметнеш по мой адрес нещо, което простичко казано не е вярно. Стигна ли до тук или ти не можеш да четеш толквоа дълги текстове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
Slavvi
преди 9 години
Като гледам на какво залагаш пари, изобщо не ме учудва, че си фен на БСП. Те пари не умеят да печелят, само да влачат. :)))))И да ти кажа какво обсъждаме, защото скоро няма да го разбереш. Аз обсъждам твоята подлизурска позиция към Миков - не знам си какъв бил, не знам си какви постове заемал, не знам си колко опитен бил, ама ти не си за него. :))))) Нищо де, и той става. Ще се заформят купони поне :)))) Надсмивам се на мисленето ти.....доколкото може да се нарече такова :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
знаеш ли-я върви и ти и цялото ти *** семейство на майка си в ***-ако умрете в *** всичките; аз лично една сълза няма да пророня-няма и как да пророня за някакъв ***, дето както казах две страници не е прочел през живота си. Цял живот, пикльо съм сигурен, че някой друг ти е виновен(в конкретният случай-"комунистите"). Е това е резултата от обратната селекция на българите-такива като теб(и като оная мутра Боко) си помислиха, че стават за нещо повече от портиери. Като четеш сричаш, ама коментираш кой какъв е! А ти кой си, безименнико анонимен? Кажи си смело-"Аз смятам, че Нинова(Миков, Орешарски и т.н.) нищо не става от тях и го казвам от позицията на човек завъртял няколко бизнеса, хранещ 100 семейства, дарил 1 милион!" Или нещо не толкова фрапантно-"...от позицията на човек специализирал в Италия, Франция и САЩ(колкото Миков е специализирал)-тия хора не чинят" Ама що ли си мисля, че пак ще си останеш същият поплювко анонимен, който и до сега беше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
ТИ си чел КНИГИ??? Е, това отказвам да го повярвам:) Иначе-в доста области гледам като теле у шарени врата...например медицина...ама ти да си ЧЕЛ не го вярвам:) Щото нали виждам, че нивото ти е като на сикаджийчето:)А това, ***, което ти не разбра е-АЗ бях със симпатии за Корнелия, а не за Миков. И сега кво коментираме-Миков, Корнелия, за кого съм аз...какво? Ти за кого гласуваш, я ме просвети:) Щото залагам пари, че сега ще кажеш герб:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
Slavvi
преди 9 години
Тегли бе, дреме ми :))))))))Важно е, че си фен на грабителска и пропаднала партия, която има за лидер заклет трезвеник. :)))) Па ако ще и член на 100 комисии да е и 100 специализации да има. Това говори достатъчно какъв си "умник". Кефиш ме, сипи си още едно и ще ми теглиш още няколко майни. :))) И бъди сигурен, че съм чел книги, които ти никога няма да осъзнаеш. Щот си по-*** отколкото си мислиш, че си.... :))))))Поздравче, специално за теб :))http://***.youtube.com/watch?v=kLPnlcEo01A
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още