IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС: Бяха реализирани значителни промени във философията на фискалната политика

Фискалната политика показва възможност за запазване на финансовата и макроикономическата стабилност, посочи правителството в оставка

18:34 | 30.07.14 г.
МС: Бяха реализирани значителни промени във философията на фискалната политика

През изтеклата година от управлението си правителството реализира значителни промени във философията на фискалната политика чрез съобразяване на целите и параметрите на бюджета с икономическото развитие и преустановяване на натиска върху бизнеса.

Това посочи в официално съобщение Министерски съвет (МС), който прие отчет за финансовото състояние на държавата към полугодието на 2014 г.

"След няколко последователни години на строга фискална консолидация, още с началото на мандата на новото правителство през 2013 г. бяха променени насоките на фискалната политика, като освен поддържане на дисциплинирана и устойчива фискална позиция, във водещ приоритет бе издигната и подкрепата за икономиката и ускоряване на икономическия растеж", посочиха от "Дондуков 1".

"С Бюджет 2014 се постави началото на цялостна промяна в отношението към публичния ресурс посредством ориентиране на фискалната политика към осигуряване на стимули и условия за устойчив икономически растеж и се акцентира върху развитието на регионите и социалната отговорност. Създадоха се предпоставки за насърчаване на инвестициите и заетостта, намаляване на регионалните различия, осигуряване на нужната социална закрила на уязвимите слоеве на обществото и намаляване на административната тежест и разходите за бизнеса и гражданите", отбелязаха от правителствената пресслужба.

Според отчета с Бюджет 2014 правителството е въведело нов механизъм за финансиране на инвестиционни проекти и програми на конкурентен принцип – т. нар. публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". От МС изтъкнаха, че тя е пример за нова стратегически фокусирана политика, имаща за цел стимулиране на икономическото развитие и намаляване на дисбалансите в различните региони на страната, за която за 2014 г. са осигурени средства в размер до 500 млн. лв.

За разлика от прилаганите през периода 2009-2013 г. неясни и непрозрачни механизми за отпускане на допълнителни средства, следва да се подчертае, че условията, редът и критериите за избора на проекти и програми и реда за изразходване на средствата по Публичната инвестиционна програма, са определени с ПМС №4 от 16 януари 2014 г.

За първото полугодие на 2014 г. е бил създаден Междуведомствен съвет за оценяване, приоритизиране и подбор на проектни и програмни предложения, постъпили от органи на местното самоуправление и местната власт, на конкурентен принцип. Определени са били секторите, в които могат да се финансират проекти и програми, регламентирани конкретни критерии, съгласно които междуведомственият съвет извършва оценка и класиране на проектите, постигнато е покритие на цялата територия на страната, като няма пропуснати региони, посочиха още от правителствената пресслужба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още