IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Злоупотребява ли се с качеството на маслото и сиренето?

Преработватели: Агенцията по храните си затваря очите

11:40 | 01.10.14 г.
Злоупотребява ли се с качеството на маслото и сиренето?

Има злоупотреби със съдържанието на маслото, сиренето и други млечни продукти. Това признание направи председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров пред bTV. Така той потвърди изследването на Асоциация „Активни потребители“ от преди два дни. То откри съдържание на вода, растителни мазнини и свинска мас в съдържанието на няколко марки българско и чуждо масло, което се предлага на пазара. 

„Разбира се, че има злоупотреби, не откриваме топлата вода“, коментира Зоров. Той обвини за това липсата на достатъчно контрол от Агенцията по храните. Шефът на Агенцията на млекопреработвателите обясни, че ведомството му на няколко пъти е подавало сигнали срещу фалшивите продукти, но за една част от тях не е имало отговор.

„Явно има практика в Агенцията по храните да си затварят очите и да няма достатъчно контрол по различни причини. Не мога да кажа дали е небрежност, или корупция“, каза още Зоров. Той обясни и че има практика, след като някои предприятия се затворят заради лошо съдържание на продуктите, след време да се отварят отново с друго име на фирмата.

Председателят на Асоциация „Активни потребители“, извършила проверката, Богомил Николов, обясни, че една от фирмите, при които сега е засечено отклонение, преди девет години е показала идеално качество на продуктите. „Това говори за негативна тенденция“, констатира Николов.

Според Зоров пък причина за това е постоянният натиск на търговци и потребители за ниски цени. „Така е и с част от сирената. Медиите непрекъснато рекламират краве сирене на цени от четири и пет лева. Това е невъзможна цена заради суровините“, обясни още Зоров.

Той изрази възмущението си, че Агенцията по храните на практика работи срещу светлия сектор, защото не санкционира сивия.

Николов пък разказа, че проверката, която Асоциацията му е направила, предстои да бъде потвърдена от Агенцията по храните. До момента тя не е излязла със становище с аргумента, че започва проверка.“Ние ги сигнализирахме за проблема на 19 септември, ако сега започват проверката, няма смисъл“, коментира още Николов.

Той разказа, че в проверените марки масла с повече отклонения били българските. Проблеми, но по-малки, били открити и при две немски и едно полско масло.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още