IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносът на сухо мляко и палмово масло расте през последните години

Износът на млечни продукти може да бъде поставен под натиск след 2016 г., според доц. Божидар Иванов от Института за аграрна икономика

09:00 | 27.03.14 г.
Вносът на сухо мляко и палмово масло расте през последните години

Вносът на сухи млека и палмово масло расте през последните години, като голяма част от тези продукти отива за млечната индустрия. Това съобщи на кръгла маса за земеделието доц. Божидар Иванов от Института за аграрна икономика.

През 2012 г. в България са внесени около 37 хил. т сухо мляко, основно от Евросъюза, като в сравнение с 2005 г. увеличението е над три пъти. Дори и през тази година да има спад, заради цените на международните пазари, вносът ще се задържи на нива над 30 хил. т., прогнозира експертът.

Той посочи, че при палмовото масло след 2007 г. започва ускорен ръст на вноса и само за 5 – 6 г. вече използваме по около 35 хил. т годишно, не само в млечния сектор, но и в други индустрии.

Цената на сухото мляко в света ще се диктува най-вече търсенето в Китай, коментира проф. Уилям Майерс, представител на The Food and Agricultural Policy Research Institute (FAPRI), САЩ. Той припомни, че Пекин либерализира модела „едно дете в семейството“, затова се очаква при увеличение на раждаемостта да се засили търсенето на адаптирани млека.

Божидар Иванов обяснява вноса на сухо мляко най-вече със състоянието на българското земеделие – спадът в млечното животновъдство през целия преходен период е един от най-големите, като броят на едрия рогат добитък е намален 2 пъти, а при овцете 5 пъти в сравнение с 90-те години.

Производствената структура на млечното животновъдство е влошена и средният брой на животните в стопанствата е нисък, а броят на говедата в модерните ферми І и ІІ категория е около 45%. През 2010 г. 95 хил. стопанства отглеждат 576 хил. броя крави, (средно 6 животни) и 91 хил. стопанства развъждат 1,4 млн. броя дребен рогат добитък (средно 15,5).

В резултат България няма достатъчно качествена суровина и остава зависима от вноса – 30% от млечния протеин е внос, посочи експертът. „И през следващите години все по-голяма част от консумацията на млечни продукти ще бъде задоволявана от внос, за сметка на произвежданата в България суровина“, каза Божидар Иванов.

Той очаква през следващите години в България вносът на сухото мляко да се движи на сегашните нива, но да се увеличи след 2016 г. Тогава в Европа няма да действат ограниченията за фермерите, наложени от системата за млечните квоти и като цяло се очаква производството на мляко на Стария континент да нарасне.

За сектора отпадането на млечните квоти от 2015 г. е голямо предизвикателство, допълни експертът. Според него износът на млечни продукти може да бъде поставен под натиск след 2016 г. заради липсата на продуктово и пазарно преструктуриране.

Божидар Иванов коментира и друга тенденция – по официални данни над 50% от млякото остава извън мандрите. Запитан това ли е размерът на сивия сектор, анализаторът уточни: „Размерът на сивия сектор е спорен. В млечния сектор преобладават малките стопанства и част от тези 50% - най-много 10-15 на сто отиват за собствена консумация. Останалото производство или се преработва във фермите и се продава директно на потребителите, или се предава на мандрите, но без да е отчетено при тях“.

От представения от Божидар Иванов анализ става ясно, че до 2018 г. най-вероятно цените на млечните продукти плавно ще растат. Консумацията на кисело мляко, сирена и сметана ще остане на нива, близки до 2013 г., а при прясното мляко се очаква слаб ръст.

Проекция за цените на млечните продукти, лева/тон

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още