IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси реагираха с повишения на добрите новини от САЩ

Пазарът приветства и избягването на рецесията в Германия

19:03 | 25.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските борси реагираха с повишения на добрите новини от САЩ

Водещите индекси в Европа отчетоха предимно повишения към края на сесията във вторник, след като инвеститорите реагираха позитивно на ревизираните данни за икономическия растеж на САЩ през третото тримесечие.

Общоевропейският бенчмарк EuroStoxx 600 се покачи минимално с 0,01 на сто, стимулиран и от потвърждението на оценката за германската икономика, която избегна рецесията.

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното през третото тримесечие, след като потребителите изхарчиха повече средства за стоки според последните данни на Министерството на търговията.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се повиши с годишен темп от 3,9% през трите месеца до края на септември, надхвърляйки очаквания за забавяне до 3,3%. Първоначалната оценка показа ръст от 3,5%, след като в предходното тримесечие икономиката нарасна с 4,6%.

По този начин след рязкото забавяне през първото тримесечие вследствие на необичайно студеното време икономиката на САЩ постигна най-доброто си полугодие от 2003 г. насам. Едно от проявленията може да се открие в решението на Федералния резерв на САЩ да сложи през миналия месец край на програмата си за количествени улеснения.

Междувременно окончателните данни за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия показаха, че най-голямата икономика в Европа е успяла да избегне рецесията през третото тримесечие.

Икономическият "локомотив" на Европа отчете растеж на тримесечна база от 0,1% в периода юли-септември след свиването с 0,1% през второто тримесечие. Резултатът съвпадна с предварителните прогнози.

Изчислен на годишна и несезонно коригирана база, измерителят показа увеличение с 1,2% в съответствие с прогнозите. Тримесечие по-рано подемът бе с 1 на сто.

По отношение на структурата на БВП, разходите за крайно потребление на домакинствата нараснаха с 0,7% през периода от юли до септември. Износът е нараснал с 1,9% в сравнение с второто тримесечие след отчитане на сезонните корекции. Вносът пък се е увеличил с 1,7%. Брутното образуване на основния капитал е намаляло през третото тримесечие.

Друга новина от деня бе очакваното създаване на нов фонд на Европейския съюз (ЕС) на стойност 21 млрд. евро, който ще има за цел да играе основна роля в програмата на Евросъюза за инвестиции на стойност 300 млрд. евро, разкриха от Брюксел пред Bloomberg.

Новият фонд ще споделя риска по новите проекти с частни инвеститори. Комисията ще вложи до 16 млрд. евро под формата на гаранции за фонда, който също така ще включва и 5 млрд. евро от Европейската инвестиционна банка (ЕЦБ), заявиха служителите. Кредити, заемни гаранции и дялове в собствен капитал и дълг ще бъдат част от неговия инструментариум с цел да се даде старт на частното поемане на риск, така че проекти в застой да могат да се реализират.

Акциите на британските супермаркети Sainsbury и Tesco спаднаха съответно с 4,92% и 2,91 на сто, след като акционери посочиха, че ще търсят обещетения за загубите си през тази година.

Книжата на Petrofac поcкъпнаха с 1,04 на сто, въпреки че ден по-рано Deutsche Bank понижи перспективите пред компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още