IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия избегна рецесията през третото тримесечие

"Локомотивът" на Европа отчете растеж на тримесечна база от 0,1% в периода юли-септември

11:32 | 25.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Германия избегна рецесията през третото тримесечие

Окончателните данни за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия показаха, че най-голямата икономика в Европа е успяла да избегне рецесията през третото тримесечие на 2014 г. според данните на Федералната статистическа служба (Destatis).

Икономическият „локомотив“ на Европа отчете растеж на тримесечна база от 0,1% в периода юли-септември след свиването с 0,1% през второто тримесечие. Резултатът съвпадна с предварителните прогнози.

Изчислен на годишна и несезонно коригирана база, измерителят показа увеличение с 1,2% в съответствие с прогнозите. Тримесечие по-рано подемът бе с 1 на сто.

По отношение на структурата на БВП, разходите за крайно потребление на домакинствата нараснаха с 0,7% през периода от юли до септември. Износът е нараснал с 1,9% в сравнение с второто тримесечие след отчитане на сезонните корекции. Вносът пък се е увеличил с 1,7%. Брутното образуване на основния капитал е намаляло през третото тримесечие.

Очакванията са германската икономика да нарасне едва с 1,2% през тази година, което е спад от предходната прогноза за разширение от 1,8%. Прогнозата за 2015 г. пък е за разширение от 1,3 на сто при очаквания досега за растеж от 2%.

Освен това Европейската комисия рязко понижи прогнозите за растежа на страната от 2% до едва 1,1% през следващата година. Погледната Есенна икономическа прогноза на Брюксел бе публикувана на 4 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още