IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Германската икономика ще се развива слабо поне до края на 2014 г.

Ръстът на БВП ще достигне 1,9% през тази и 2% през следващата година

09:02 | 18.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бундесбанк: Германската икономика ще се развива слабо поне до края на 2014 г.

Перспективите за развитие на германската икономика през следващите месеци не изглеждат впечатляващи, става ясно от ноемврийския бюлетин на Бундесбанк. Институцията базира заключението си на влошаването на икономическите прогнози и липсата на нови поръчки за индустриални предприятия, предава Deutsche Welle.

Според банката тези фактори маркират "слабото развитие на икономиката на Германия най-малко до края на тази година".

Значителното обезценяване на еврото и пропадането на цените на петрола може да даде известен, но не и твърде значителен тласък на икономическото развитие, смятат икономистите на Германската централна банка.

Все пак благоприятната ситуация на пазара на труда, огромният приток на имигранти и силният ръст на заплатите ще продължат да подкрепят потребителската активност и развитието на германската икономика.

Според прогнозите на Европейската комисия, представени през ноември, брутният вътрешен продукт (БВП) на страната през 2014 г. ще нарасне с 1,3%, а през 2015 г. – с 1,1%. Бундесбанк пък очаква растеж на германската икономика с 1,9% през 2014 г. и с 2% през следващата.

Публикуваните през миналата седмица данни на Федералната статистическа служба (Destatis) показаха, че БВП на Германия е нараснал в периода юли-септември с 0,1% на тримесечна база.

Тенденцията бе до голяма степен в съответствие с очакванията на пазара. Икономическият растеж през третото тримесечие, коригиран според броя на работните дни, достигна 1,2% при прогнози за разширение от 1,1%.

Германия продължава да бъде ключов фактор за икономическото възстановяване на еврозоната, която е подложена на натиск от геополитическото напрежение, нарастваща безработица и ниската инфлация. Завръщането на "локомотива на Европа" към растеж през третото тримесечие може да даде тласък за възстановяването на валутния блок, казват икономисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още