IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия през октомври остава на ниво от 0,7%

Потребителските цени във Франция нарастват с 0,5% годишно през миналия месец, докато в Испания спадат с 0,1%

11:22 | 13.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в Германия през октомври остава на ниво от 0,7%

Ръстът на потребителските цени в Германия не отчита промяна през октомври спрямо година по-рано, потвърждавайки рисковете от дефлация в еврозоната, пише MarketWatch.

Годишният темп на инфлацията в най-голямата европейска икономика остава 0,7% през октомври, измерен спрямо общите стандарти на Европейкския съюз. На месечна база потребителските цени падат с 0,3%, дублирайки предварителните резултати от края на октомври.

Измерени по националните германски стандарти, инфлацията остава на ниво от 0,8 на сто на годишна база през октомври за четвърти пореден месец, съобщи Националната служба за статистика (Destatis). И според германските стандарти потребителските цени спадат с 0,3% спрямо септември.

В отделните категории цените на храната и напитките растат с 0,9% спрямо година по-рано, докато енергията поевтинява с 2,3%.

Във Франция инфлацията отчита леко повишение от 0,5% на годишна база през октомври, след като през септември нарасна с 0,3 на сто, съобщи Националният институт за статистически и икономически изследвания (INSEE). Анализаторите очакваха ръст от 0,4%.

На месечна база потребиетските цени остават непроменени, след като регистрираха понижение от 0,4% през септември спрямо август. Анализаторите очакваха спад от 0,1% през октомври.

Френското правителство посочва ниската инфлация като една от причините да не постигне целите си за свиване на бюджетния дефицит. Ниската инфлация „изяжда“ част от данъчните постъпления в период на слаб икономически растеж в страната.

Междувременно потребителските цени в Испания остават на негативна територия за четвърти пореден месец, след като се понижават с 0,1% на годишна база през октомври, последвайки спад от 0,2% през септември.

Основната инфлация, изключваща цените на енергията и храната, отчита ниво от -0,1% през октомври, повтаряйки резултата от септември. Испания за последно регистрира отрицателно ниво на основна инфлация през април 2010 г.

Според анализатори на банката Nordea поевтиняването на петрола е положително за регионите, които внасят петрол, като еврозоната, тъй като покупателната способност на населението се увеличава, а енергийните разходи на компаниите намаляват. Все пак те предупреждават, че при сегашното ниско ниво на инфлация, съществува риск от дефлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още