IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ нарасна неочаквано с 3,9% през третото тримесечие

Основният тласък дойде от по-големите разходи на домакинствата отвъд Океана

16:35 | 25.11.14 г.
Икономиката на САЩ нарасна неочаквано с 3,9% през третото тримесечие

Икономиката на САЩ се ускори повече от очакваното през третото тримесечие, след като потребителите изхарчиха повече средства за стоки. Същевременно пък усвояването на материалните запаси бе слабо, което обаче бе компенсирано и от намалението на износа и запазването на стоките в пределите на страната, според последните ревизирани данни.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се повиши с годишен темп от 3,9% през трите месеца до края на септември, надхвърляйки очаквания за забавяне до 3,3%. Първоначалната оценка на Министерството на търговията показа ръст от 3,5%, след като в предходното тримесечие икономиката нарасна с 4,6%, предава WBP Online.

В действителност икономиката на САЩ постигна най-доброто си полугодие от 2003 г. насам. Едно от проявленията може да се открие в решението на Федералния резерв на САЩ да сложи през миналия месец край на програмата си за количествени улеснения.

Коригираните данни на Министерството на търговията показаха, че разходите на домакинствата са нараснали с годишен темп от 2,2% при прогнози за покачване от 1,9%. Първоначалната оценка пък бе за растеж от 1,8 на сто.

Разходите на домакинствата, които съставляват около 70% от икономиката, добавиха 151 базисни пункта към БВП, като по този начин се превърнаха в основен двигател на разширяването.

В предходната оценка основният двигател бе външната търговия, която през третото тримесечие добавя 78 базисни пункта вместо отчетените по-рано 132 базисни пункта. Резултатът е значително по-добър спрямо предходните две тримесечия, в които търговията имаше изцяло негативно въздействие върху растежа и костваше на икономиката приблизително два процентни пункта от растежа ѝ между януари и юли.

Материалните запаси останаха насрещен вятър за икономиката, но след преразглеждането на оценката ограничават растежа с едва 12 базисни пункта вместо досегашните 57 базисни пункта. Компонентът традиционно е един от най-нестабилните, като през последната година показа големи колебания и в двете посоки.

Непосредствено след представянето на данните щатският долар поскъпва леко с 0,18 на сто спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още