IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на САЩ се повишава с 34% в първия месец от фискалната 2015 г.

По-големият недостиг се дължи на календарно несъответствие, а не на влошена фискална позиция

22:17 | 13.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бюджетният дефицит на САЩ се повишава с 34% в първия месец от фискалната 2015 г.

Бюджетният дефицит на САЩ в първия месец от фискалната 2015 г. е по-голям в сравнение с очакванията на анализаторите. По-големият недостиг се дължи на календарно несъответствие, а не на влошена фискална позиция, отбелязва MarketWatch.

Дефицитът в бюджета на американското правителство през октомври се повишава с 31 млрд. долара, или с 34% на годишна база, до 121,713 млрд. долара oт 90,6 млрд. долара и спрямо прогнозите за 117 млрд. долара, сочат последните данни на Министерството на финансите на САЩ. Октомври е първият месец от финансовата 2015 г. в страната.

Влошаването се дължи на факта, че някои правителствени плащания, отнасящи се за ноември, са извършени по-рано, тъй като 1 ноември бе събота. Освен това държавните разходи възлизат на 334,4 млрд. долара, като разходите за отбрана и образование се повишават. Ръстът е от 16% на годишна база.

Приходите са със 7% повече до 212,7 млрд. долара. Приходите от удържани данъци, подоходни и корпоративни данъци също растат.

Делът на бюджетния дефицит от брутния вътрешен продукт през фискалната 2014 г., която приключи на 30 септември, се сви за пета поредна година и слезе до 2,8 на сто от 9,8%, колкото бе през 2009 г.

За текущата фискална година Бюджетната служба към Конгреса прогнозира последващо понижение на недостига – до 469 млрд. долара, след което през следващото десетилетие дефицитът ще се увеличава плавно, за да достигне 1 трлн. долара, пише WBPOnline. Конкретно за 2016 г. прогнозата е за минимален ръст до 2,9 на сто, отбелязва Bloomberg.

С това би нараснал и делът на дълга като част от БВП. Бюджетната служба прогнозира дял от 77,2 на сто при текущите 74%. Преди кризата съотношението бе близо 35%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
а кво стана бе нали уж намаляваше там с 20% :)) ако си пукат пак войни май нема да е с 34% а със 104% .... :))) Пиша аз преди глупаците не верват са календарна грешка иначе стъкмистиката е точна. Ако искарат данните ама истинските ше се хванат за главата, дефицита им е ударил вече *** в тавана. Тея войни в Ирак им костват трилиони и напечатаха трилиони и са на + ?? Тва само тука у инвестора върви, другаде никъде :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още