IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на бизнес имоти в Европа ще продължи да се радва на ръст

Заплаха за сектора може да се окаже свиването на китайската икономика, което да ограничи капиталовите потоци от Азия към Европа

09:43 | 14.01.16 г.
Пазарът на бизнес имоти в Европа ще продължи да се радва на ръст

Въпреки икономическите и политическите сътресения инвестициите в бизнес имотите в Европа остават високи и тенденцията ще се задържи и през 2016 година, сочат прогнозите на анализаторите в Knight Frank.

През 2015 година ръстът на инвестициите в този сектор е от 20 на сто спрямо 2014 година, показват още данните на агенцията за недвижими имоти.

Основните двигатели са стабилизирането на икономиката на еврозоната, ниските лихви по кредитите, както и привлекателната сила за капитала на сектора на недвижимите имоти. Вероятно това ще са факторите, които ще движат пазара и през тази година.

Заплаха за развитието на сектора обаче може да се окаже забавянето на китайската икономика и проблеми в Близкия изток, което може да ограничи паричните потоци от Азия към Европа, предупреждават още анализаторите.

Knight Frank не правят прогноза за развитието на пазара на търговски имоти в България, но в региона ситуацията не е много позитивна. Пазарите на офиси, за логистика и за търговски площи в Гърция например ще се развиват по-бавно от средното за Европа. В Румъния очакванията са за добър ръст на инвестициите в търговските площи, а останалите два сектора - за умерено развитие.

Прогнозата на анализаторите е за значително повишение на инвестициите в бизнес имоти и за трите типа бизнес площи в Ирландия, а в Русия ситуацията ще се влошава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още